изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 16:27 EEST
ПАК ОТРОВИХА ПЧЕЛИ    
НовиниЗа втори случай на натровени пчели през април, алармираха от браншовата организация на Българския пчеларски съюз. След като на 18 април бяха унищожени в резултат на пръскане с препарат в непозволено време 160 пчелни семейства на собственици от село Коларци, то на 26 април отровени бяха 30 кошера в местността "Дъбовете".

 Те са собственост на Детелин Димитров от квартал "Рилци". Съмненията на потърпевшия собственик бяха, че пчелният мор е предизвикан земеделски производител, който е третирал площите си с рапица с препарат срещу цветояд, без да е уведомил собственика на пчелина. Детелин Димитров поиска от областна дирекция "Земеделие и гори" да сформира комисия, която да регистрира пчелния мор и да изясни причините за него.
Междувременно стана ясно, че по 30 килограма захар за всеки отровен кошер с пчели получиха пчеларите от село Коларци, Добричко. Около 160 от кошерите им бяха унищожени при пръскане с препарат за рапица. След като стопаните заявиха, че ще водят дела срещу виновните, е постигнато извънсъдебно споразумение. То е между ЕТ "Спас Петров", която фирма е предизвикала отравянето, и собствениците на кошери. Според него, арендаторите ще предоставят на всеки от потърпевшите пчелари по 30 килограма захар за всеки от 160-те кошера.
Пчелният мор бе причинен от пръскане с препарата "Нуреле", използват от ЕТ "Спас Петров". С него били третирани площи с рапица срещу цветояд. Пръскането обаче е извършено след 8 часа, а Наредбата за опазване на пчелните семейства разрешава пръскането срещу вредители до 8 сутринта и след 17.30 ч.
Общо 328 пчелни кошера бяха унищожени през 2002 г. в резултат на неправилно пръскане с препарати. Те бяха собственост на пчелари от село Паскалево, Добричко. Потърпевши бяха общо 27 пчелари. Шестима от тях заведоха дела и получиха обезщетение от около 10 000 лева.
 


Сходни връзки

ПАК ОТРОВИХА ПЧЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди