изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:48 EEST
Броят на жертвите на земетресението в китайската провинция Съчуан достигна 7000 души    
Китай Пекин. Броят на жертвите на земетресението в китайската провинция Съчуан достигна 7000 души, предаде АФП. Ранени са над 10 000 души.


По-рано днес земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси Югозападен Китай.

Повече от 7 500 са жертвите на земетресението в Китай
12 май 2008 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Пекин. Броят на жертвите на силното земетресение, което разтърси Китай, достигна 7 651 души, предаде агенция Синхуа по информация на местните власти. Около 80% от сградите, разположени в близост до епицентър на труса в провинция Сечуан, са разрушени.
Премиерът на Китай Вън Дзябао замина за мястото на бедствието.

Стотици са затрупани под развалините на два химически завода в Китай
12 май 2008 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Пекин. Стотици са затрупани под развалините на два химически завода в Югозападен Китай, предаде Синхуа.
Евакуирани са над 6000 души от съседните райони, заради опасност от изтичане на вредни вещества.
 
Най-малко 50 ученици са загинали при днешното разрушително земетресение в Китай
12 май 2008 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Пекин. Най-малко 50 ученици са загинали при днешното разрушително земетресение в китайската провинция Съчуан, предаде Синхуа.
Над пет училищни сгради се срутиха заради силния земен трус с магнитуд 7,8 по Рихтер. Под развалините все още има над 900 души.
По данни на китайските власти загиналите при земетресението са между 3000 и 5000 души.

 

Китайският премиер Вън Цзябао призова населението към “спокойствие и кураж”
12 май 2008 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Пекин. В телевизионно интервю китайският премиер Вън Цзябао определи като “бедствие” днешното земетресение в провинция Съчуан и призова населението към спокойствие и кураж, предаде АФП.

 

Силно земетресение разтърси Китай (ОБЗОР)
12 май 2008 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Пекин. Силно земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер разтърси днес провинция Съчуан в Югозападен Китай, причинявайки смъртта на най-малко петима души, четирима от които ученици. Според китайски медии учениците са загинали при срутването на две начални училища в околностите на Чонгкинг, а ранените са най-малко сто души. Трусът е бил усетен и в столицата Пекин, във финансовия център Шанхай, както и във виетнамската столица Ханой, на остров Тайван и в Тайланд. От съображения за сигурност властите затвориха временно международното летище в главния град на провинция Съчуан - Чънду.
Китайският президент Ху Дзинтао незабавно нареди в провинцията да бъдат изпратени спасителни екипи в помощ на пострадалите, както и части на армията. Премиерът Вън Цзябао замина към мястото на произшествието.
По данни на китайски медии земетресението е причинило срутване на сгради и в съседната на Съчуан провинция Юнан. В Пекин, на 1 500 км от епицентъра на труса, сградите са се люляли повече от две минути, а хиляди хора са били евакуирани, включително и от офиса на организационния комитет за Олимпийските игри.
На сайта си американската геоложка служба съобщи, че земетресението е било последвано от вторичен трус със сила 6 бала по скалата на Рихтер, разтърсил 15 минути по-късно източните части на провинция Съчуан.
Китайските власти предупредиха за опасност от нови трусове.

Югозападен маршрут: Чънду-Чунцин-Кунмин-Гуейян-Лхаса

Първата спирка по този маршрут е Чънду, административен център на пров. Съчуан. Градът е на повече от 2000 години и блести с исторически забележителности. Най-характерни за района са стотиците видове бамбук, които могат да се видят както в парковете на Чънду, така и в северната част на провинцията. Пандата, животното-символ на Китай, се храни само с бамбук и поради това единствените диви панди  се намират именно в пров. Съчуан.
С Чънду е свързано името на прочутия тански поет Ду Фу /712-770 г./. Тук е хижата “Цаотан”, където е творил поетът, както и неговият гроб. Друга забележителност е храмът Ухоу, разположен в южните покрайнини на Чънду,  място за жертвоприношения на Джугъ Лян /181-234 г./, който е може би най-известният военачалник в историята на Китай, както и на неговия съюзник император Лиу Бей /161-223 г./.
На север от Чънду се намира един от най-известните резервати на Китай Дзиуджайгоу. Изключителните природни пейзажи и карстови стъпаловидни езерца са превърнали района в задължително място за посещение.
В югозападната част на пров. Съчуан се намират две от най-красивите планини на Китай – Ъмейшан и Лъшан. Ъмейшан е една от четирите будистки планини. На Златния връх /3077 м./ е кацнал манастирът Баогуосъ, заедно с Фухусъ и Уанянсъ. Рано сутрин оттук се виждат трите чудеса на природата - изгрева на слънцето, морето от облаци и т.нар. будистка светлина.
Лъшан се намира на няколко часа път от Ъмейшан и всъщност не е толкова планина, колкото хълм. Основната забележителност тук е изсечена в скалата статуя на Буда висока 81 м. Наречена е “Големият Буда от Лъшан” . Дренажната система не е позволила на статуята да се заличи през вековете и до ден днешен възхитените туристи я причисляват към едно от чудесата на света.
Провинция Съчуан е известна със специфичната си кухня. Най-характерни за нея са лютият вкус на ястията, т.н. “сяочъ” или “хапки”, които се сервират в миниатюрни чинийки по петдесет /?/ и “хуогуо” – “тиган на огън”. Хуогуо не е определен вид ястие, а по-скоро начин на консумиране. В средата на масата в ресторант за “хуогуо” има отвор с газова горелка, на която се поставя дълбок тиган с бульон. От менюто може да се поръча какво да се свари в бульона и така клиентите всъщност се превръщат в готвачи.
Чунцин е сред най-големите промишлени центрове в югозападен Китай и обект за привличане на чужди инвестиции. Оттук със самолет може да се стигне да Кунмин, административният център на пров. Юннан. Кунмин е прочут с райския си климат и е наречен “градът на пролетта”. През цялата година тук цъфтят камелии, орхидеи, азалии. Около града има прекрасни езера, а само на 100 км. се намира Шълин – Каменната гора. Такъв ландшафт няма никъде по света. Скали като ръбове на бръснач са се побрали на едно плато и напомнят гъста гора.
Районът Сишуанбанна е може би най-интересното място в цял Китай за ценителите на разнообразието, тъй като тук са се събрали огромна част от 56-те националности, населяващи страната. Най-многобройни са дайците.
Град Гуейян, административен център на пров. Гуейджоу, е известен с кулата Дзясиулоу, хълма Циенлиншан и изумителните си паркове. На 150 км. от Гуейян се намира най-големият водопад в Китай Хуангуошу. Висок е 74 м., с ширина – 81 м.
Лхаса е административният център на Тибетския автономен район. Градът е разположен на 3670 м. над морското равнище. Макар и почти недостъпен, Лхаса привлича милиони туристи със забележителния дворец на Далайлама Потала, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В него има уникални изображения на Буда, древни сутри, стенна живопис, скъпи дарове. Освен двореца Потала в Лхаса се намират и манастирите Цалджигонба, Норбулинка /Летния дворец/, както и живописната улица Баргор, превърнала се в търговски район за туристите. От 1989 г. насам китайското правителство отделя солидни средства за реставрация и подобряването на живота на населението в Тибет, като една от първите стъпки е експлоатацията на най-високата жп линия в света, свързваща Пекин с Лхаса.

Съставител: Яна Шишкова

http://china-18sou.edax.org

Югозападен маршрут

Първата спирка тук е Чънду, административния център на пров. Съчуан. Градът е на повече от 2000 години и е пълен с исторически забележителности. Най-характерни за района са стотиците видове бамбук, които могат да се видят както в парковете на Чънду, така и в северната част на провинцията. Пандата, животното-символ на Китай, се храни само с бамбук и поради това единствените диви панди се намират именно в пров. Съчуан.

С Чънду е свързано името на прочутия тански поет Ду Фу (712-770 г.). Тук е хижата “Цаотан”, където е творил поетът, както и неговият гроб. Друга забележителност е храмът Ухоу, разположен в южните покрайнини на Чънду, място за жертвоприношения на Джугъ Лян (181-234 г.), който е може би най-известният военачалник в историята на Китай, както и на неговия съюзник император Лиу Бей (161-223 г.).

На север от Чънду се намира един от най-известните резервати на Китай Дзиуджайгоу. Изключителните природни пейзажи и карстови стъпаловидни езерца са превърнали района в задължително място за посещение.

В югозападната част на пров. Съчуан се намират две от най-красивите планини на Китай – Ъмейшан и Лъшан. Ъмейшан е една от четирите будистки планини. На Златния връх (3077 м.) е кацнал манастирът Баогуосъ, заедно с Фухусъ и Уанянсъ. Рано сутрин оттук се виждат трите чудеса на природата - изгрева на слънцето, морето от облаци и т.нар. будистка светлина.

Лъшан се намира на няколко часа път от Ъмейшан и всъщност не е толкова планина, колкото хълм. Основната забележителност тук е изсечена в скалата статуя на Буда висока 81 м. Наречена е “Големият Буда от Лъшан” . Дренажната система не е позволила на статуята да се заличи през вековете и до ден днешен възхитените туристи я причисляват към едно от чудесата на света.

Провинция Съчуан е известна със специфичната си кухня. Най-характерни за нея са лютият вкус на ястията, т.н. “сяочъ” или “хапки”, които се сервират в миниатюрни чинийки по петдесет и “хуогуо” – “тиган на огън”. Хуогуо не е определен вид ястие, а по-скоро начин на консумиране. В средата на масата в ресторант за “хуогуо” има отвор с газова горелка, на която се поставя дълбок тиган с бульон. От менюто може да се поръча какво да се свари в бульона и така клиентите всъщност се превръщат в готвачи.

Чунцин е сред най-големите промишлени центрове в югозападен Китай и обект за привличане на чужди инвестиции. Оттук със самолет може да се стигне да Кунмин, административният център на пров. Юннан. Кунмин е прочут с райския си климат и е наречен “градът на пролетта”. През цялата година тук цъфтят камелии, орхидеи, азалии. Около града има прекрасни езера, а само на 100 км. се намира Шълин – Каменната гора. Такъв ландшафт няма никъде по света. Скали като ръбове на бръснач са се побрали на едно плато и напомнят гъста гора.

Районът Сишуанбанна е може би най-интересното място в цял Китай за ценителите на разнообразието, тъй като тук са се събрали огромна част от 56-те националности, населяващи страната. Най-многобройни са дайците.

Град Гуейян, административен център на пров. Гуейджоу, е известен с кулата Дзясиулоу, хълма Циенлиншан и изумителните си паркове. На 150 км. от Гуейян се намира най-големият водопад в Китай Хуангуошу. Висок е 74 м., с ширина – 81 м.

Лхаса е административният център на Тибетския автономен район. Градът е разположен на 3670 м. над морското равнище. Макар и почти недостъпен, Лхаса привлича милиони туристи със забележителния дворец на Далайлама Потала, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В него има уникални изображения на Буда, древни сутри, стенна живопис, скъпи дарове. Освен двореца Потала в Лхаса се намират и манастирите Цалджигонба, Норбулинка (Летния дворец), както и живописната улица Баргор, превърнала се в търговски район за туристите. От 1989 г. насам китайското правителство отделя солидни средства за реставрация и подобряването на живота на населението в Тибет, като една от първите стъпки е експлоатацията на най-високата жп линия в света, свързваща Пекин с Лхаса.

journey.b

 


Сходни връзки

Броят на жертвите на земетресението в китайската провинция Съчуан достигна 7000 души | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди