изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:40 EEST
Румънски печат: Опасност от земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, забрана на фаст-фууд в училищата    
По светаБукурещ. Забраната за продажба на закуски тип фаст-фууд в румънските училища, предупреждение за евентуално земетресение в Румъния със сила 7 по скалата на Рихтер, са сред основните теми в румънския печат.

“Адевърул” пише, че вчера румънският парламентът е одобрил закон, който забранява подготовката, продажбата и разпространението на храни тип джънк-фууд в образователните институции в Румъния. Румъния е втората европейска страна след Естония, която взема такива мерки за защита на здравето на децата. Те са вкусни, достъпни и се продават с играчка - известен анимационен герой. Съдържат много мазнини, холестерол, захари и са отговорни за напълняването при децата. Става дума за храните фаст-фууд.
Разгневени от кампаниите, провеждани в училищата от ресторанти, които издигат в култ храните тип фаст-фууд (нездравословни за организма), няколко стотици родители от град Клуж са внесли законодателен проект за спиране на този феномен, посочва вестникът.
“Гъндул” също посочва, че законодателната инициатива е била приета вчера от румънската Камара на депутатите. Законодателното предложение, внесено от депутати от много партии, наречено “законопроект за здравословно хранене в образователните предуниверситетски заведения” е било прието със 186 гласа “за”, нито един “против” и 3-ма “въздържал се”, пише вестникът.
Друга публикация на “Гъндул” е свързана с евентуално земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер в Румъния. Според изданието земетресението може да убие 450 000 букурещяни, ако стане вечерта около 21 ч. Изчисленията на специалистите от Института за изследвания и конструкции сочат, че броят на жертвите би бил с 46% по-малък през деня, само че тогава ще има повече деца в училищата и детските градини, а много от сградите на образователните институции не са укрепени. В сценария, в който земетресението стане вечерта, от 450 000 жертви 6 500 души ще умрат със сигурност, смазани от отломките, защото живеят в 1 000 сгради, които се очаква да се разпаднат тотално или частично, разположени, по правило, в историческия център на Букурещ.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Румънски печат: Опасност от земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, забрана на фаст-фууд в училищата | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди