изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:29 EET
СТАРТИРА ПЕТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪБОР "С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО" - КАВАРНА 2008    
КултураОт 16 до 18 май за пета поред година Каварна ще бъде домакин на международен Общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето 2008", съобщават от пресслужбата на морската община.

Организатори на събитието са община Каварна, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката и продуцентска къща "Пирина".
Началото на инициативата бе положена през 2004 г., когато обединени от богатите и древни традиции  младите хора от България и света, поставиха началото на събора. Досега във фестивала са участвали над 5000 деца от България и над 500 участници от чужбина - Албания, Молдова, Украйна, Македония, Румъния и Сърбия.
Тази година участие във феста са заявили деца и младежи от България, Молдова, Украйна, Черна гора, Сърбия, Албания и Македония. За пръв път в проявата ще участват и българите - горани от Косово. През трите дни на събора на каварненска сцена ще се изявят над 2000 участници - индивидуални изпълнители на народни песни и инструменти, танцови състави, фолклорни групи и ансамбли. Изпълненията на младите таланти ще започнат на 16 май в 14.00 часа, информират от общината.
Съборът няма конкурсен характер, но най-добрите изпълнения през деня традиционно ще бъдат включени във вечерните тържествени концерти. Жури в състав - Елена Огнянова - писател и фолклорист, доц. Георги Петков - диригент и преподавател в НБУ и Таня Величкова - преподавател в НМУ "Л.Пипков" - София, ще оценяват изпълненията. Богата е и съпътстващата програма на феста. По традиция ще се проведе ревю на народни носии, надиграване "Кръшна ръченица", конкурс Мис и Мистър "Фолклор 2008". Това е единствен по мащабите си събор, който обединява българските младежи от целия свят на базата на родния фолклор.
За всички участници и гости е предвидена концертна програма. На 16 май от 20 часа е предвидена Вечер на таланти от България: Веселка Стамболиева, Кристина Карамфилова, Мария Александрова, Валерия Стоилкова, Антония Барулова и квартет "Абагар" - гр. Шумен. На 17 май от 20 часа ще е концертът на фолклорен ансамбъл "Добруджа" - гр. Силистра., а тържественото закриване е на 18 май от 20 часа с гала концерт на Илия Луков, Любка Рондова и формация "Пирина", които ще представят спектакъла "България е моята песен".
 


Сходни връзки

СТАРТИРА ПЕТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН СЪБОР "С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО" - КАВАРНА 2008 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди