изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 11:33 EEST
Започнаха проявите от поетичния конкурс на името на Георги Давидов в Шабла    
КултураШабла. В община Шабла се сложи начало на проявите, свързани с второто издание на Националния поетичен конкурс на името на Георги Давидов, съобщиха от пресцентъра на общината. Това е форум, който се провежда на всеки три години.


Георги Давидов е местният поет и дългогодишен редактор на общинския вестник, починал в разцвета на творческите си сили през 1993 година, когато е едва 38-годишен. Той оставя две свои издадени поетични книги – “Прегръдка за палача” и “Пилигрим”, огромен архив със стихове и един незавършен роман.
През 1995 година за първи път община Шабла организира конкурс за млади поети, които пишат на морска тематика или в своите творби третират проблеми из живота на хората, живеещи по крайбрежието. Тогава паричната награда и статуетката “Пегас” журито присъди на Радослава Лалева от Габрово.
Тази година инициативата преминава с активното участие на Съюза на българските писатели и Дружеството на писателите от град Добрич. Тъй като за по-голямата част от тях Георги Давидов е не само име и стих, но и личен приятел и съратник, първото събитие, откриващо проявите около конкурса, бе до голяма степен израз на тяхното желание да пресъздадат най-пълно образа му.
Поетичната вечер на 16 май беше наречена “От Давидов. За Давидов”. На нея поетите Сашо Серафимов, Марина Константинова, Генчо Златев, Александър Белчев, Красимир Бачков, Красимира Обретенова, Пламен Лакеров, Веселина Атанасова и Уляна Андренко четоха стихове от и за поета пред неговите съграждани. Спомени и стихове за Давидов споделиха и други двама шабленски поети – Стефан Жечев, учител в местното училище и Люба Захова, по-популярна с живописните си платна. Преди събитието бяха поднесени цветя на паметната плоча на шабленския бард, която се намира в центъра на града.
До дни ще бъде обявен и носителят на наградата на името на Георги Давидов. Жури в състав Николай Петев, Елка Няголова, Елица Виденова, Сашо Серафимов и кмета на община Шабла Красимир Кръстев ще разгледа постъпилите творби от общо 18 автора от цялата страна и ще прецени кой от младите поети е най-достоен за отличието. Официалното връчване на литературната награда ще се състои на 22 май, в навечерието на Деня на славянската писменост и култура.
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Започнаха проявите от поетичния конкурс на името на Георги Давидов в Шабла | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди