изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:13 EEST
Протести на превозвачите ще има    
Икономика
Работна група ще обсъжда решаването на проблемите на българските превозвачи във вторник. Въпреки всичко протести утре, 19 май, ще има.


Това каза министърът на транспорта Петър Мутафчиев след среща с представители на бранша, заради искането им за намаляване цените на горивата, цитиран от БГНЕС.
Необходимо е сериозно да се обсъдят проблемите в бранша и да се решат трайно, каза министърът. Дори и сега да се реши проблемът с цената на горивото по някакъв начин този проблем ще бъде решен временно и ако цената на петрола утре скочи отново ще изпаднем в същата ситуация, каза още министърът. По думите му във вторник от министерството ще се срещнат с производители и вносители на горива в 11 часа, ще се формира и работна група да се обсъдят практиките в ЕС по отношение на някои отношения за превозвачите и практики с промени в законодателството, например като във Франция.
В тази страна с индексирането на горивата във фактурите се слага и увеличението на цената им, което е прието като пазарен принцип със закон. Ще се проверят и всички европейски практики по отношение на акцизите и данъци, които правят определени отстъпки за превозвачите, каза още министърът и допълни, че очаква активно участие не само от страна на министерство на транспорта и министерство на финансите, а и от страна на Министерство на икономиката.
Министър Мутафчиев каза още, че искането на превозвачите винетките да бъдат три и шест-месечни е невъзможно да стане, защото е в противоречие със законодателството на ЕС. По искането на превозвачите, по Закона за автомобилните превози да се обяви криза на пазара и да се спре регистрацията на нови фирми и превозвачи, министърът каза, че ще направи всички възможни проверки доколко това е коректно спрямо правото на конкуренция, но със сигурност това няма да може да продължи повече от шест месеца според българските закони.
Утре превозвачите ще се съберат на протест на входа към Врана и ще застанат крайно вдясно, за да не затрудняват движението. Министърът на финансите Пламен Орешарски каза, че ще бъдат проучени всички добри европейски практики за възстановяване на данъци върху горива, но изрази опасението си, че увеличаването на цената на петрола е глобална тенденция и че проблемът няма да се реши със срещи в Министерство на транспорта. По думите му не е вярно, че цените на горивата в България са по-високи отколкото в другите европейски страни. Не коментирам неща, които не съм чул, каза министърът по повод обвинението на компанията ЛУКОЙЛ, че само вдига акцизите, а не вади фирми от "сивия сектор". Аз не мога да намаля цената на петрола у нас, каза той в заключение.  dir.bg
 


Сходни връзки

Протести на превозвачите ще има | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди