изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:39 EEST
Борис Велчев ще поиска имунитета на Румен Петков    
Ред и сигурностСофия. Главният прокурор Борис Велчев ще депозира искане в Народното събрание за сваляне на депутатския имунитет на бившия вътрешен министър Румен Петков. Искането е базирано на проверките на Софийска градска прокуратура и е свързано с осветяването на Алексей Петров като агент на ДАНС, каза Борис Велчев пред журналисти, предаде репортер на Агенция “Фокус”.


Агенция “Фокус” припомня:

Волен Сидеров, “Атака”
На 29 април 2006 г. главният прокурор Борис Велчев подписва искане до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Волен Сидеров. За лидера на “Атака” има данни, че е лъжесвидетелствал и е подбуждал към лъжесвидетелстване с цел лично укривателство във връзка с инцидента на магистрала “Тракия” на 7 април. Искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на Волен Сидеров е внесено и в деловодството на Народното събрание в последния ден преди ваканцията на депутатите.

На 7 април 2006 г. главният прокурор Борис Велчев иска снемане на имунитета на следните седем депутати:
Атанас Атанасов, ДСБ - за злоупотреба с власт и служебно положение.
Иван Даков, Коалиция за България - за злоупотреба с документи и бюджетни средства;
Йордан Костадинов, НДСВ - за злоупотреба с власт и неизпълнение на служебни задължения;
Фидел Беев, ДПС - за неправомерно облагодетелстване, причиняване на пропуснати ползи и неплатени данъци;
Юксел Хатиб, ДПС - за подаване на невярна информация, неспазване на законови процедури и контрабанда в особено големи размери, в която участва и митнически служител. Впоследствие всеки един от тях сам се отказва от имунитета си.

Атанас Атанасов
Първото заведено дело срещу генерал Атанас Атанасов е свързано със задържан от контраразузнаването на 24 април 2001 г. украински самолет с 30 тона оръжие на борда за ембарговата държава Еритрея. Самолетът впоследствие е освободен по нареждане на прокуратурата. На 23 септември 2002 г. е повдигнато обвинение срещу тогавашния шеф на НСС ген. Атанас Атанасов. Обвиненията са за превишаване на служебните права. В резултат на генерал Атанасов е наложена мярка за неотклонение. Присъдена му е парична гаранция от 10 000 лв. и му е забранено да напуска страната. Тъй като не могат да се намерят реални основания за присъда на бившия директор на НСС, делото е преустановено от самата прокуратура.
Генерал Атанас Атанасов е сред обвиняемите по делото за подслушване на главния прокурор, станало известно като “Филчевгейт”. Делото е заведено в края на месец юли 2000 г., след като в дома на главния прокурор Никола Филчев са открити неработещи подслушвателни устройства. Две години по-късно –през ноември 2002 г., срещу Атанасов са повдигнати обвинения, че не е наредил демонтиране на подслушвателните устройства от дома на Филчев и че умишлено е искал да избави лице от наказателно престъпление.
Делото по случая е засекретено от завеждането му в края на юли 2000 г. и се води при затворени врата. Военният следовател Димитър Пашов разпитва и привлича като обвиняеми седем души: тогавашният заместник-директор на НСБОП Светозар Спасов, Пламен Арсов, Йордан Йорданов, Борис Бояджиев, Милчо Кирилов - бивши служители на СОТИ, Божидар Попов - бивш главен секретар на МВР, и Красимир Драганов, оперативен работник от Националната служба за сигурност. На 26.07.2002 г. Върховната касационна прокуратура нарежда делото да бъде спряно. На второто заседание по делото "Филчевгейт" на 02.06.2004 г. става ясно, че генерал Атанас Атанасов е знаел, че в блока, в който ще бъде настанен главният прокурор Никола Филчев, има бръмбари, но е отказал демонтирането им.
Генерал Атанас Атанасов е оправдан по делото “Филчевгейт на 21 юни 2005 г.
Третото дело, което се води срещу ген. Атанасов, е свързано с изготвения от контраразузнаването доклад срещу корупцията през 1999 г., когато той ръководи службата. Бонев представя и документ, който уличава ген. Атанас Атанасов в престъпление - писмо до шефа на столичната митница, с което е поискал да му се предоставят за съхранение оригиналите на около 50 митнически документа за внос и износ в периода 1994-1998 година.
Делото е заведено 5 години по-късно по жалба на бившия вътрешен министър Богомил Бонев. По информация в пресата Атанасов е обвинен за злоупотреба с власт и служебно положение.
През ноември 2004 г. ген. Атанас Атанасов е задържан за 72 часа от Военната прокуратура, защото отказва да плати гаранция от 9500 лв., наложена му по делото, свързано с доклада за изготвянето на доклад за корупцията по поръчка на тогавашния премиер Иван Костов.
На 12 април 2006 г. депутатът от ДСБ Атанас Атанасов връчва на председателя на парламента Георги Пирински декларация за снемане на депутатския му имунитет.

Йордан Костадинов
На 6 март се провежда заседание на Съвета за координация между антикорупционните комисии в Народното събрание, Министерски съвет и Висшия съдебен съвет. На заседанието са разгледани данни за извършени закононарушения при управлението на АЕЦ “Козлодуй”. По този сигнал са предоставени данни, че при извършен одит от Държавен финансов контрол са констатирани нарушения от страна на бившия изпълнителен директор на АЕЦ “Козлодуй” Йордан Костадинов в периода 2004-2005 г. Данните сочат за извършени нарушения по Закона за обществените поръчки и прикриване на информация във връзка с извършения финансов одит.
На 11 април 2006 г. депутатът от НДСВ и бивш директор на АЕЦ Козлодуй Йордан Костадинов връчва на председателя на парламента Георги Пирински декларация за снемане на депутатския му имунитет.

Стоян Проданов
На 12 април 2006 година Стоян Проданов Иванов внася в Народното събрание декларация за доброволно отнемане на депутатския му имунитет, съгласно приетите промени в Конституцията на България.
На 12 декември 2006 г. Софийският градски съд е върнал на прокуратурата обвинителния акт срещу депутата от БСП Стоян Проданов.
Делото срещу Проданов е образувано през 1999 г. за действия от 1992 г. Прокуратурата го внася в съда през септември 2006 г. Народният избраник има две обвинения. Първото е за особено тежко длъжностно присвояване в особено големи размери, а второто - за тежък случай на безстопанственост в особено големи размери. Делото е образувано в Ямбол през 1999 г. Според обвинението през март 1992 г. като генерален директор на "Техностройинжинеринг" ООД той е присвоил 2500 долара, както и че в съучастие с други лица е нарушил разпоредбите на устава на Ямболска търговска банка и е причинил щети за 30 978 314 стари лв. Проданов е един от 11-те депутати от различни парламентарни групи със свален имунитет заради висящо дело.

Юксел Али Хатиб
Срещу Хатиб има 2 следствени дела на производство в НСлС за престъпления по чл. 282, ал. 2 от НК за длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици. Хатиб е бил изпълнителен директор на двете турски фирми “Бейпар шугар” - за производство на захар, и “Бесин” - за търговия със зърно.

Фидел Беев
През март 2005 г. в Окръжния пазарджишки съд е внесено обвинение срещу Фидел Беев по чл. 282 от НК за престъпление по служба. Беев е обвинен в неправомерно сключване на договор за горива и смазочни материали в нарушение на закона, с което нанася щети на община Велинград в размер на около 16 хиляди лева. Договорът за доставка е сключен със СД “Братя Бееви”, в което дялово участие има Фидел Беев.
Делото е отлагано три пъти. Последния път то е гледано на 30 юни 2005 г. и е отложено поради неявяването на обвиняемия. Адвокатите му предоставят болничен лист, че Беев е болен от дископатия. Междувременно Фидел Беев внася молба в Пазарджишкия окръжен съд молба за прекратяване на наказателното дело, тъй като до 2 седмици ще влезе в сила имунитетът му като депутат.
На 11 юни през 2004 година 11 общински съветници от Велинград и бизнесмени внасят жалба в Общинската избирателна комисия с искане за касиране на избора на кмета Фидел Беев. Мотивът им е забраната в Закона за местното самоуправление за търговска дейност на кметовете на общини, а според тях Фидел Беев все още се води управител на фирма “Братя Бееви” ООД. Ден по-късно на свое заседание, Общинската избирателна комисия взема решение до 17 часа на 17 юни 2004 година съветниците и Беев да представят допълнителни писмени доказателства. Отделно е сезирана и прокуратурата. Съгласно чл. 41, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация кметовете на общини нямат право да упражняват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, както и да бъдат управители на такива дружества за времето на мандата им. Разпоредбата е императивна. В противен случай нарушителят се отстранява от длъжност и пълномощията му се прекратяват.
На 17 юни 2004 година икономическата полиция в Пазарджик задържа член на Общинската избирателна комисия - 47-годишната Галя Кюлева от Велинград, която е хваната в момент на получаване на подкуп от 10 000 лв. Сигналът е подаден от кмета Фидел Беев. Кюлева му иска 10 000 лева, за да гласува против прекратяването на правомощията му като кмет. На 18 юни 2004 година Галя Кюлева е освободена от пазарджишкия арест срещу 2000 лева парична гаранция. Същият ден Общинската избирателна комисия решава да прекрати предсрочно правомощията на Фидел Беев като кмет на Велинград. Седем членове на ОИК гласуват за, два - против и един - въздържал се. Мотивът е, че Беев не е представил решение на Софийския окръжен съд за излизане от управлението на СД "Братя Бееви" със седалище в Костенец.
На 24 юни 2004 година Общинският съвет на Велинград не успява да назначи временно изпълняващ длъжността кмет. Двамата зам.-кметове на Велинград - Реджеб Ходжов и Милиян Арсов, подават оставки, но те не могат да бъдат освободени без подписа на Беев. Третият заместник-кмет не успява да получи достатъчно гласове за да бъде избран. На 28 юни 2004 година Общинският съвет на Велинград решава на извънредно заседание заместникът на Беев Стоян Дулев да изпълнява временно длъжността кмет. От НДСВ смятат, че изборът е незаконен, тъй като Дулев не е получил необходимия брой гласове на предното гласуване и затова кандидатурата му не е трябвало да бъде предлагана отново. На 5 юли 11 кметове на населени места в община Велинград се обявяват в специална декларация в подкрепа на Фидел Беев. 11-те кмета призовават "натискът над ръководството на Община Велинград да престане и кметът да бъде оставен спокойно да върши своята работа в полза на всички хора от общината". На 7 юли Окръжният съд в Пазарджик потвърждава решението на Общинската избирателна комисия за отстраняването на кмета Фидел Беев. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок. Междувременно във Велинград започва подписка в защита на Беев. Събрани са 10 000 подписа. Фидел Беев обжалва решението на Пазарджишкия съд пред Върховния административен съд.
На 22 юли РПУ - Велинград образува предварителна проверка срещу Фидел Беев. Предметът на проверката касае престъпление по служба и материалите по нея вече са в Окръжна прокуратура – Пазарджик.
През август 2004 г. (17 август) със 17 на 11 гласа Общинският съвет във Велинград освобождава Стоян Дулев от поста временно изпълняващ длъжността кмет с мотив, че работи в ущърб на интересите на общината. Сред обвиненията, заради които Дулев е отстранен, е и сключеният безсрочен договор с фирмата на сваления кмет "Беев и Беев" за почистването на курортния град. След сключването на договора съветниците подават жалба в съда срещу Дулев с мотив, че е пренебрегнал интересите на общината за сметка на фирмата на бившия кмет.
На негово място общинските съветници избират члена на ВС на БСП Иван Лебанов. Изпълнението на решението обаче е спряно от заместник-областния управител Юмер Хамза като незаконосъобразно. Месец по-късно Окръжният съд в Пазарджик потвърждава незаконосъобразността на отстраняването и Дулев е възстановен като изпълняващ длъжността кмет на Велинград.
На 17 ноември окръжният прокурор на Велинград Иван Даскалов съобщава, че е образувано предварително производство срещу Дулев за престъпления по служба. Назначената проверка е следствие от подаден от група общински съветници сигнал за направено според тях нарушение при подписване на договора за сметопочистването на Велинград с фирма “Беев и Беев”. На заседание на местния парламент на 25 ноември 2004 г. Стоян Дулев отново е отстранен за системно неизпълнение на решенията на Общинския съвет. При тайното гласуване за отстраняването на градоначалника са 20 съветници, а против - двама. Заместникът на Дулев Реджеп Ходжов, не събира необходимите гласове, за да може да поеме функциите на кмет.
На 9 декември на извънредно заседание на Общинския съвет Атанас Водев, общинският съветник от НДСВ, е избран за временно изпълняващ длъжността кмет. Прегласувано е и решението за освобождаване на Стоян Дулев. Дулев заключва кабинетите в сградата на общината и не допуска вътре общинските съветници. Сезирана е прокуратурата и полицията. В молбата до полицията е посочено, че Дулев възпрепятства изпълнението на решение на Общинския съвет. На следващия ден привърженици на бившия кмет Фидел Беев не допускат общинските съветници да влязат в сградата на общината.
На 16 декември 2005 г. Български републикански блок (БРБ) издига кандидатурата на Беев за кандидат за кмет на частичните избори във Велинград, насрочени за 12 февруари 2005 г. Частичните избори са насрочени след като Върховният административен съд касира избора на Фидел Беев. На 12 февруари 2005 г. Фидел Беев печели 12 843 гласа или 59, 9% и отново е избран за кмет на Велинград. Подкрепяният от НДСВ, БСП, СДС и БЗНС – НС Атанас Водев получава 8 350 гласа или 39, 24%. За третия кандидат за кметския пост - независимия Ангел Топорчев, са гласували 207 души или 0, 96%.
На 15 февруари 2005 г. ОИК във Велинград връчва удостоверение на Фидел Беев, с което официално го обявява за кмет на община Велинград. От щаба на Атанас Водев внасят жалба срещу решението на ОИК. Протестът е срещу решение 45, с което Фидел Беев е обявен за кмет. Мотивите се базират на груби нарушения на изборния процес.
На 17 февруари 2005 г. е спряло изпълнението на решението на встъпването в длъжност на кмета на Велинград Фидел Беев. Пазарджишки окръжен съд отхвърля решението на Общинската избирателна комисия – Велинград, с което Фидел Беев е обявен за кмет на Великград.
Ход на делото във връзка с подадената жалба за нарушения на изборния процес е дадено на 21 февруари 2005 г. Тогава в съда не се явява подателят на жалбата – Атанс Водев. От съда задължават да бъдат представени 37-те бюлетини, за които се твърди, че са ксерокопирани. Насрочена е съдебно-техническа експертиза, чрез която да се установи дали действително са били ксерокопирани бюлетините.
На 10 март 2005 г. Окръжната прокуратура започва проверка по случая с разпространения от Беев аудиозапис, в който женски глас, за който се твърди, че е на областния земеделски лидер Екатерина Каферинова, предлага 100 000 лева на политик, за да оттегли кандидатурата на Беев месец преди изборите.
На 14 март 2005 г. бивш член на ОИК Галя Кюлева получава тригодишна условна присъда лишаване от свобода по обвинение взимане подкуп. Година по-рано Кюлева е заловена с 10 000 лева белязани лева, като срещу сумата е трябвало да гласува “за” отстраняването на Фидел Беев от кметския пост. Подкупът е взет ден преди да бъде гласувано касирането на изборите.
На 21 март 2005 г. са оповестени резултатите от съдебно-техническа експертиза. Освен анулираните в деня на избора 37 нестандартни бюлетини, при повторното ръчно преброяване са открити още шест бюлетини под номер едно, различаващи се по цвят и големина от стандартните.
Отчетението от ОИК са с 445 повече от поставените пликове в секционните избиратели комисии.
Заради пропуски в организацията на изборния процес прокуратурата отправя искане за анулиране на изборните резултати.
Пазарджишкият окръжен съд касира избора на кмет на Фидел Беев на Влинград на 31 март 2005 г. От своя страна Беев подава жалба във ВАС срещу решението на Пазарджишкия окръжен съд на 8 април 2005 г. Тричленен състав на ВАС обявява решението на Пазарджишкия окръжен съд по административно дело № 45/2005 г. за правомерно и законосъобразно. От ВАС потвърждават, че Фидел Беев не е получил необходимите 50 плюс един процента, за да бъде избран за кмет на на първи тур на частичните избори. Установени са и множество нарушения в изборния ден.
На проведените на 25 юни 2005 г. Парламентарни избори за 40 –то НС Фидел Беев е избран за депутат от избирателн район Пазарджик. Той е издигнат за водач на листа от ДПС.
На 30 юни 2005 г. делото срещу Фидел Беев по обвинение за длъжностни нарушения са е отложено поради неявяването на обвиняемия по здравословни причини.

Иван Даков, Коалиция за България
Във Враца срещу Иван Даков се водят две следствени дела и едно дознание в РПУ-Оряхово за измама и фалшифициране на документи. И двете са свързани с работата му като градоначалник на Мизия. Едното се отнасяло до субсидия за читалището, а другото - за претенции за продажба на лек автомобил с неправилна регистрация.

Владимир Кузов, независим народен представител, бивш депутат от “Атака”
На 7 април 2006 г. Владимир Кузов сам се отказва от имунитета си заради обвинения в педофилия.
На 31 януари 2006 г. депутатът Владимир Кузов е изключен от парламентарната група на "Атака". Причината за това е воденото срещу Кузов предварително производство за блудство с малолетно момче, което е прекратено след придобиване на депутатски имунитет. Депутатът е обвинен за четири хомосексуални престъпни действия срещу 13-годишния Николай Кирилов, извършени от 15 юни до 15 септември 2001 г.

Стефан Софиянски
На 1 февруари 2007 г. Софийски градски съд спира делото срещу Стефан Софиянски за “Милениум център”. Съдът взема решението си поради факта, че бившият кмет на София има имунитет като евродепутат. Съгласно чл. 10 от Договора за създаване на единен съвет и комисия на европейските общности членовете на Европейски парламент се ползват с имунитет такъв, какъвто е той в съответната страна. Това означава, че европейското законодателство препраща към законодателството на конкретната страна, в случая към чл. 70 от българската Конституция, където е записано, че всички народни представители имат имунитет. Стефан Софиянски обявява, че е готов повторно да поиска българският парламент да свали имунитета му.
На 17 януари 2007 година съдът отлага делото срещу бившия столичен кмет. Съдът очаква Министерство на външните работи да даде разяснение относно статута на Стефан Софиянски като евродепутат. Според главния прокурор Борис Велчев Софиянски няма имунитет като евродепутат.
На 26 октомври 2006 г. СГС подновява делото срещу Стефан Софиянски по делото за “Милениум център” . Разпитани са свидетели по делото. Изявлението им става причина съдът да поиска експертиза за това дали сумата, утвърдена от общинския съвет по договора, е еднаква с реално заплатената по сделката.
На 22 февруари 2006 г. депутатите “свалят” имунитета на Стефан Софиянски. Народните представители удовлетворяват искането на главния прокурор Никола Филчев четирите наказателни дела срещу Стефан Софиянски да продължат.
Стефан Софиянски призовава депутатите да гласуват "за" свалянето на неговия имунитет. Той припомня, че е изпратил писмо до председателя на парламента Георги Пирински, с което декларира своята готовност наказателните дела срещу него да продължат.
На 25 октомври 2005 г. главният прокурор Никола Филчев внася в 40-то НС искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Софиянски за сделката с "Милениум център".
На 27 септември 2005 г. главният прокурор Никола Филчев внася в Народното събрание искане за сваляне имунитета на народния представител от БНС Стефан Софиянски и даване на разрешение да бъде продължено наказателното преследване на Софийския градски съд срещу него заради сделка, сключена докато е бил кмет на София. Обвинението е, че като градоначалник Софиянски не е изпълнил задълженията си по сделката за Централните хали и това е довело до облаги за израелската фирма "Ащром Груп" - собственик на 75% от акциите на "Централни хали" АД, като по този начин сделката е във вреда на Столична община. Основното обвинение срещу бившия столичен кмет е за продажба на сградата и терена на Централните хали на “Ащром” за 400 пъти по- ниска цена.

Венцислав Върбанов
На 22 февруари 2006 г. - в последния ден от мандата си, главният прокурор Никола Филчев поиска от Народното събрание да разреши да бъде свален имунитетът на депутата от Български народен съюз Венцислав Върбанов.
Бившият министър от кабинета на Иван Костов, чието дело беше прекратено след избирането му за народен представител, е обвинен, че през периода 1998-2001 г., като министър на земеделието и горите и председател на Управителния съвет на Държавен фонд “Земеделие”, е причинил вреди на държавата за близо 660 хиляди лева.
Главният прокурор Никола Филчев два пъти иска имунитета на Върбанов. Първият път е на 31 януари 2002 г. Тогава главният прокурор Никола Филчев депозира искане за сваляне на имунитета на депутата от ОДС и бивш аграрен министър Венцислав Върбанов в парламента. В искането е посочено, че като земеделски министър и шеф на фонд "Земеделие" Върбанов е отпуснал неиздължени кредити за 37 млн. лв., допуснале нарушения при приватизацията на "Добруджанска гора" и "Геоводинженеринг". Като мотивация за искането е посочено, че Венцислав Върбанов има достатъчно данни за извършени тежки престъпления в качеството му както на министър на земеделието, горите и аграрната реформа, така и на шеф на държавен фонд "Земеделие", за периода от 1 март 1998 г. до 27 юли 2001 г. Към искането на Филчев да се разреши възбуждане на наказателно преследване срещу Върбанов по няколко члена от Наказателния кодекс са приложени 98 материала, събрани в четири папки. В тях става въпрос за приватизация, даване под наем или под аренда на собственост. По такива обвинения се предвижда присъда между 3 и 10 години затвор. Представените данни от главния прокурор са обсъдени от правната комисия на парламента, която предлага становището си на останалите депутати. Имунитетът на Венцислав Върбанов е свален на 29 март 2001 г. Мотивите за свалянето на имунитета на Върбанов са свързани с престъпление по служба, безстопанственост в особено големи размери и престъпление, свързано с приватизацията, извършени през 1998-2001 г. в битността му на земеделски министър и шеф на фонд "Земеделие".
В резултат Софийският градски съд не издава финален съдебен акт.
 


Сходни връзки

Борис Велчев ще поиска имунитета на Румен Петков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.38 секунди