изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:33 EEST
ПОЛИТИЗИРАНЕТО И ПАРТИЗИРАНЕТО - ОСНОВНА ПРЕЧКА В УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОПАРИТЕ    
НовиниТова сочи изготвеният доклад от парламентарната подкомисия по усвояване на средствата от Европейския съюз

Прекаленото политизиране и партизиране, както и липсата на добра комуникация между нашите министерства и Европейската комисия, недостигът на административен капацитет са основните проблеми при усвояването на европейски средства по 7-те оперативни програми. Това сочи анализът на изготвения вече доклад от парламентарната подкомисия по усвояване на средства от Европейския съюз с председател Радослав Иванов. Комисията вчера проведе изнесено работно заседание в Каварна, което бе открито от председателя й Младен Червеняков. На заседанието бяха поканени да присъстват представители на министерствата на околната среда, транспорта, регионалното развитие. Докладът, който е за периода януари 2007 г. - 1 юни 2008 г., представен от Радослав Иванов, следващата седмица ще бъде внесен в пленарна зала за дискусия и одобрение.
В анализа е видно още, че като положителен фактор се отчита промяната в кабинета и назначаването на нов вицепремиер, отговарящ за координацията между отделните управляващи органи и изпълнителни агенции по Оперативните програми и Европейската комисия. Отчита се, че така се показва пълна ангажираност от страна на управляващите за постигане на пълна прозрачност, ефективност на еврофондовете, което ще доведе до ускорено социално и икономическо развитие на страната.
В доклада са анализирани всичките 7 програми, както и предприсъединителните ФАР, ИСПА и САПАРД. "В хода на проведените изслушвания и извършения задълбочен анализ - като специализирана Подкомисия по еврофондовете, се сблъскахме с редица проблеми. Част от тях при проведените изслушвания по отделните оперативни програми касаеха вътрешната комуникация с ресорните министерства, които или не предоставяха информация, включително сигнали от ЕК във връзка с временно спиране на предприсъединителните фондове, или предоставяха ирелевентна такава. По-обезпокояващо е, че така влошено беше нивото на комуникация на ресорнтите министерства с европейските институции, което е повече от притеснително. Анализът, който направихме във връзка с усвояването показва, че има празнини в самата конструкция - слаб административен капацитет, както и наличието на "китайски стени" между политическите лица и управляващите органи по отделни оперативни програми, на база "квотно чувство за принадлежност" - пише в анализа на доклада.
"Основно в "Регионално развитие" и "Аквакултури" има притеснения и можем да очакваме сериозни негативни резулти, в това число и спиране на финансирането. Надявам се, че чрез назначаването на вицепремиер и сериозен парламентарен контрол ще има подобряване в работата, за да избегнем спирането на финансиране от страна на Евросъюза" - заяви пред журналисти Р. Иванов.
За своето заседание комисията е избрала Каварна, защото  тя, както и Севлиево, могат да бъдат пример по усвояването на европейски средства, отбеляза Младен Червеняков. Доклад пред членовете на парламентарната комисия представи кметът на Каварна, според който стана ясно, че до момента община Каварна е кандидатствала с 28 проекта, като за четири години общината е усвоила 10 млн. лв. "Всичките ни проекти са проверени и добре изпълнени и ние продължаваме да работим в тази насока, с цел повишаване социалното и икономическо развитие на общината" - каза Ц. Цонев.
 


Сходни връзки

ПОЛИТИЗИРАНЕТО И ПАРТИЗИРАНЕТО - ОСНОВНА ПРЕЧКА В УСВОЯВАНЕТО НА ЕВРОПАРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди