изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 20:03 EEST
Добричкият окръжен съд намали присъдите на ексшефове на „ВиК” - Добрич    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд измени наложените от Районен съд – Добрич, на ексшефа на „ВиК” ЕООД – Добрич,  Георги Господинов и на началника на отдел „Производство” и на район гр. Каварна Кольо Колев ефективни наказания от 5 години на 3 години условно „лишаване от свобода” с 5 години изпитателен срок.

            Въззивната инстанция приема, че наложеното с обжалваната присъда наказание на двамата подсъдими отчасти е явно несправедливо. Добричкият окръжен съд счита, че наказанията им трябва да се определят при превес на смекчаващите обстоятелства, като възрастта им – 56-години на Кольо Колев и 63-години на Георги Господинов и липсата на противообществени прояви през дългия им трудов стаж, а за Господинов и влошеното му здравословно състояние.

            Добричкият окръжен съд потвърждава присъдата на Районен съд – Добрич, в останалата й част и отхвърля жалбите на двамата подсъдими, че при постановяването й са допуснати процесуални нарушения, засягащи правото им на защита.

На 07.12.2007 г. първата инстанция признава Георги Господинов, Кольо Колев и 34-годишния Васил Стоянов за виновни в присвояването на 20 238 лв., собственост на „ВиК” ЕООД – Добрич. Господинов е действал в качеството му на длъжностно лице – управител на дружеството, в съучастие със Стоянов от с. Игнатиево и Колев от Добрич. През май и юли 2003 г. те са използвали две фактури, издадени от името на ЕТ „Стройпроект – 5 – Ирина Георгиева от Гр. Варна и четири броя платежни нареждания, издадени от „ВиК” Добрич, чрез които са присвоени част от парите за ремонт на помпена станция „Каварна – 1”. Колев и Стоянов са признати за виновни съответно за съставянето и използването на две фактури с невярно съдържание на името на „Строй Комерс Груп” ЕООД – Варна, с които е присвоена друга част от средствата. Установена е вината им и при съставянето на неистински протоколи „образец 19” за удостоверяване на завършването и заплащането на строително-монтажни работи на помпена станция „Каварна” 2.

Добричкият окръжен съд отхвърля възражението на Господинов, че е имал само  управленски и организационни функции. Съдът прави извода, че между Господинов, Колев и Стоянов е имало споразумение, ремонтите на двете помпени станции да бъдат възложени на търговци, предложени от третия подсъдим. Договорената цена за строително-монтажните работи надвишава около два пъти реалната. Установено е, че на помпена станция „Каварна – 1”, изобщо не се е налагало извършване на хидроизолация с усилен воалит и договореното строителство не е направено. Престъпленията на Господинов и Колев са извършени при пряк умисъл.

Добричкият окръжен съд потвърждава присъдите им в частта на лишаване от права да заемат управленска и отчетническа длъжност за срок от 5 години и конфискация на част от лично имущество.  

 

19.05.2008 година                      Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Добричкият окръжен съд намали присъдите на ексшефове на „ВиК” - Добрич | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди