изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:35 EET
100-ГОДИШНА ИКОНА НА СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЩЕ ВОДИ ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ    
НовиниНад 3000 учиници от Добрич ще са с лента "Отличник"

С празнично шествие, предвождано от 100-годишна икона Св. Св. Кирил и Методий, Добрич ще отпразнува Деня на славянската писменост, българската просвета и култура, съобщиха от общината. Тържествата ще започнат на 24 май от 9 часа - с благодарствен молебен в храм "Свети Георги". В 10 часа на площад "Свобода" е организиран  тържествен концерт с участието на Духов оркестър с диригент Стоян Монов и деца от ЦДГ "Бодра смяна" с ръководител Стефка Димитрова и ЦДГ "Пчеличка" с ръководител Мария Димитрова. Хорът на момчетата от детска градина "Бодра смяна" в съпровод на Духовия оркестър ще изпълнят възрожденски песни. В концерта участват още Детски хор "Маестро Захари Медникаров" - малък състав  с ръководител  Андреана Димитрова,  Яница Катинова и Никола Картелов от ОУ "Христо Ботев", както и  представителна фолкорна танцова студия "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Арт Център "Палитра" с ръководител Иван Иванов. Ще бъде възпроизведен ритуалът за предаване на знамената на училищата от Випуск 2007/2008 на Випуск 2008/2009 година. Традиционното празнично шествие, което ще премине през централната улица на Добрич, ще бъде водено от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и иконата на светите братя. В него ще участват ученици, педагози,  културни дейци, преподаватели и студенти от висши учебни заведения. Над 3000 ученици от Добрич ще носят отличителните ленти с надпис "Отличник". Свидетелства за завършен първи клас ще получат 748 деца. Празникът ще продължи с художествена програма от 11.00 часа на площад "Свобода" пред хотел "България" - изпълнения на Професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа" и Представителна фолклорна танцова студия "Добруджа" с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Танцов ансамбъл "Добротица" при  Младежки център с главен художествен ръководител Александър Александров. В същия час на младежката площадка в Градския парк възпитаници на СОУ "Св. Климент Охридски" ще поздравят Добрич с празника на духовността и българската традиция. Богатата програма продължава от 16 часа на младежката площадка - с фолклорен концерт на оркестър "Добруджански авлиги" и фолкорни групи при клубовете на пенсионера. Празникът ще бъде закрит с концерт от 18 часа на площад "Свобода" пред хотел "България" с изпълнения от студио за поп-рок певци "Сарандев" при Общински младежки център.
В двата празнични дни от 9 до 19 часа общината организира 2 празнични базара. Пред храм "Свети Георги" ще бъде организиран базар на книги и картини на добрички творци. В градския парк от 22 до 25 май ще бъдат разположени атракционни съоръжения, лунапарк и детски кътове. Там е организиран и търговският базар. В централната градска част ще се предлагат знамена и сувенири с емблемата на Добрич.  
По случай Деня на славянската писменост, българската просвета и култура - 24 май, Община град Добрич призовава всички граждани: Нека поставим по домовете си българския трибагреник, на който е написан свещеният завет на нашата история, за да пребъде българското слово, да помним своя род и език и да се наричаме с гордост българи!
 


Сходни връзки

100-ГОДИШНА ИКОНА НА СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ ЩЕ ВОДИ ПРАЗНИЧНОТО ШЕСТВИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди