изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:18 EEST
КОСТЮМИТЕ НА АСПАРУХ, КАЛОЯН И БОРИС І ИДВАТ В АЛБЕНА    
НовиниОт 1 юни до 31 август курортът Албена става официален домакин на експозиция на "Киноцентър София", съобщиха от туристическото дружество.

Тя съдържа повече от 500 експоната - автентични облекла и вещи от началото на ХХ век, костюми, мебели и оръжия - специално изработени за историческите филми "Калоян", "Борис I", "Хан Аспарух", "Златният век", "Време разделно", "Денят на владетелите" и др. Тази експозиция е част от дарението, което още в началото на 2006 г. "Бояна Филм" направи на Националния исторически музей - с пожеланието да се създаде "Музей на българското кино".
Заедно с работните фотоси, запечатали моменти от създаването на едни от най-добрите български филми, изложбата надниква зад кулисите на "магията, наречена кино".  Идеята за изложбата възникна на 1 ноември 2006 г. - Деня на Народните будители, когато - по покана на община Варна, във Фестивалния комплекс бяха реализирани изложба и спектакъл, посветени на българските исторически филми. Досега експозицията е достигнала до някои от най-големите областни градове. Само за една година тя бе посетена от повече от 30 000 души.
Поколения български художници и сценографи са създали с таланта и труда си прекрасни образци на костюми, мебели, реквизит и оръжие, взели участие в десетки български филми, които и днес ни карат да се гордеем, че сме българи. Идеята на организаторите е тази изложба, заедно с панорама на български филми, да бъде представена и в някои от европейските столици, а също така - да гостува в страни с големи български общности - Македония, Сърбия, Украйна, Испания, а защо не и в САЩ, Канада и Австралия.
Идеята е в бъдеще експонатите, заедно с много други ценни вещи, филми и документи, пазещи се в Националния исторически музей, Българска национална филмотека, Националния филмов център и др., да поставят началото на "Музея на българското кино" в София.
 


Сходни връзки

КОСТЮМИТЕ НА АСПАРУХ, КАЛОЯН И БОРИС І ИДВАТ В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди