изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:13 EEST
ДАНС проверява дейността на ислямската благотворителна фондация „Вяра”    
Ред и сигурностСофия. Държавната агенция „Национална сигурност” проверява дейността на ислямската благотворителна фондация „Вяра”, която през последните години е била проводник на нетрадиционни за българските мюсюлмани духовни идеи. Това съобщиха от правителствената информационна служба.


Проникването на религиозна идеология, близка до течението на „салафизма” в исляма, сред българските мюсюлмани, изповядващи традиционния за региона сунитско-ханефитски ислям, е съпроводено с процеси на разделение и появата на конфликти в общността и би могло да бъде предпоставка за възникване на радикални нагласи и социално напрежение, заплашващи етнорелигиозния мир в страната.
Фондацията е регистрирана с решение на Софийски градски съд на 16 юли 2002 г. Установено е, че „Вяра” развива дейност, несъответстваща на целите, заложени при учредяването й. Поради това Софийска градска прокуратура е предявила иск по реда на Гражданско-процесуалния кодекс за прекратяване на юридическото лице с нестопанска цел, поради допуснати нарушения на чл. 133а от ЗЛС при регистрацията.
Днес служители на ДАНС са провели срещи с ръководителите на фондация „Вяра”. Съставени са предупредителни протоколи за неизвършване на дейност, застрашаваща националната сигурност според чл. 108, 164 и 165 от Наказателния кодекс.
Учредители и членове на Управителния съвет на „Вяра” са трима български граждани, завършили висше религиозно образование в Саудитска Арабия. Те поддържат връзка със саудитски граждани, които финансират и определят насоките в дейността на фондацията. Финансирането не се извършва по банков път и това ограничава публичността и контрола за размера, произхода и предназначението на финансовите средства.
Работата по случая продължава. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

ДАНС проверява дейността на ислямската благотворителна фондация „Вяра” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди