изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 17:15 EEST
ПОБРАТИМЯВАНЕТО СЪС ЗАЛАЕГЕРСЕГ МОЖЕ ДА ПРЕРАСНЕ В ДРУЖЕСТВО ЗА ПАРТНЬОРСТВО    
ИнтервютаПред НДТ Румен Иванов – председател на Общински съвет – Добрич:

 

 

-          Г-н Иванов, Вие ръководихте делегацията от община Добрич, която посети миналата седмица побратимения унгарски град Залаегерсег. В нея участваха още общинският съветник Веселина Стоянова и първият зам.-кмет Иван Колев. Какъв бе поводът за посещението?

 

-          Партньорството между Добрич и Залаегерсег е едно от най-отдавнашните. През годините то е било прекъсвано, а след това подновено. Между двете общини има подписано споразумение за сътрудничество. Повод за гостуването ни бе празникът на града. На него бяха поканени да присъстват делегации и от другите побратимени градове от Хърватска, Люксембург, Австрия, Румъния, Германия, Полша и други.

-          Вие за пръв път посещавате Залаегерсег. Какви са впечатленията Ви?

 

-          Градът е областен център. Той е с население 55-60 хиляди души. Много добре уреден, с много зеленина град. Посетихме областната болница, където бе открита хеликоптерна площадка. Там е построен нов корпус. В реконструкция на болницата през последните години са вложени 8 милиарда форинта. С хеликоптерната площадка ще могат да се обслужват всички спешно болни от областта. В болницата е открито и ново отделение по кардиохирургия, което е най-доброто в Унгария. Посетихме аквацентър, който представлява цял комплекс, изграден на базата на съществуващи термални извори с температура на водата 35-36 градуса по Целзий. Там общината е изградила закрит и открит басейн, пързалка, бунгала тип затворен къмпинг. Те са изградени от общината и са предоставени за концесия на бизнесмени.

 

-          Имаше ли делови срещи по време на посещението Ви?

 

-          Още първия ден бяхме посрещнати от зам.-кмета на общината, а на втория ден след посещения на забележителности в града, които домакините държаха да ни покажат, имахме официална среща на представителите на всички делегации от побратимените градове с кмета на Залаегерсег д-р Гемеши и екипа му. Кметът е и депутат, тъй като там няма постояннодействащ парламент. Стана ясно, че сме в идентична ситуация - местната власт е избрана от дясна коалиция, а в момента управляваща е лява коалиция. Обменихме и идеи във връзка с усвояването на парите от еврофондовете – структурни и кохезионни фондове. Д-р Гемеши обясни, че в началото на мандата са имали сериозни проблеми относно приемането на проекти. Решили са проблема с голям професионализъм при разработването на проектите.

 

-          Има ли възможности за партньорство в сферата на бизнеса?

 

-          Потенциал определено има.  Разбира се, за краткия ни престой нямахме възможност да се запознаем  основно с бизнеса в града, но останах с впечатление, че местният бизнес е добре развит, но е обвързан предимно с чужди инвеститори. Интерес представлява унгарско-американски завод за електроника, с който може да се търси сътрудничество. Само в Унгария компанията има заети над 10 000 души. За мен подобни заводи са един от пътищата за задържане на младите хора. Заводът е съпътстван от бизнесучилище, където се обучават работници за нуждите му. Това са млади хора, които нямат интерес за други перспективи за развитие.

 

-          Как виждате занапред партньорството между Добрич и Залаегерсег?

 

-          Сътрудничеството между двете общини би могло да се разшири като се регистрира дружество за партньорство. Залаегерсег вече има такива дружества с някои от другите си побратимени градове. Чрез тях се извършва обмен на почиващи, осъществяват се по-тесни връзки и контакти между местни фирми. При сегашното ни посещение част от побратимените градове имаха представяне на своя бизнес и култура, което ние занапред също можем да направим. Очакваме гости от Залаегерсег за Деня на Добрич – 25 септември.

 

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ПОБРАТИМЯВАНЕТО СЪС ЗАЛАЕГЕРСЕГ МОЖЕ ДА ПРЕРАСНЕ В ДРУЖЕСТВО ЗА ПАРТНЬОРСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди