изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:58 EEST
БАЛЧИК - СТОЛИЦАТА НА ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ    
Интервюта  Пред НДТ кметът на морската община Николай АНГЕЛОВ

 

- Г-н Ангелов, каква е историята на празника на града и защо Балчик празнува на 24 май?

 

- На този въпрос всеки мой съгражданин би отговорил, че откакто се помни, сборът на Балчик е бил на 24 май. Първото писмено съобщение за празника на балчиклии се пази в Историческия музей и датира от 18 май 1901 година. Ние продължаваме традицията на нашите родители и се стараем да направим така, че балчиклии да се чувстват наистина празнично.



- С какво самочувствие балчиклии посрещат празника?


- Радвам се, че моите съграждани са съпричастни към усилията, които полагаме, за разнообразяване на културния живот и особено в дните, предшестващи 24 май. Балчиклии имат самочувствие на жители на столицата на Добруджанското Черноморие, а моите отговорности, тези на служителите в местната администрация, както и на Общинския съвет, са свързани с това самочувствието да има все по-солидна база.

 

- Община Балчик се прочу с инвеститорския интерес на големи компании към нея за изграждане на голф игрища и вилни комплекси. Възможно ли е да уточним размера на инвестициите и областите, в които се инвестира интензивно и с дългосрочна перспектива?


- Не е тайна, че в община Балчик през последните години се инвестираха стотици милиони долари. Предстои завършването на двете голф игрища. Има интерес към строежа на още четири подобни игрища.

Повод за гордост за нас е желанието на инвеститорите да търсят имоти, върху които да развиват своята дейност, не само на първа линия, т.е. край морето, а и във вътрешността на общината.

 

- В каква посока виждате реалното развитие на общината в близките десетина години?

 

- Развитието на община Балчик е предпоставено от реализираните до този момент инвестиционни намерения, както и на тези бизнес намерения, които предстои да бъдат реализирани. Насоките за развитие на туризма в региона предполагат привличане на високостатусни туристи и повишаване на качеството на туристическия продукт като цяло. Това от своя страна изисква солидна инфраструктурна среда, квалифицирани кадри за туризма, много и разнообразни атракции. Освен в туризма ние виждаме развитие по отношение на привличане на индустриални инвеститори, което да доведе до трайно осигуряване на нови работни места за жителите на общината.


- Предстои ви тези дни в Брюксел да участвате в културния форум “Европейското откриване на Черно море” в Европейския парламент. Какъв ще бъде акцентът на вашето посещение?

 

- По време на културния форум в Брюксел ние ще покажем изложбата “Западното Черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри”, което ще даде много ясен знак, че Балчик е бил трайно свързан с Европа много векове назад. Това се доказва не само от картите, а и от постоянно излизащите нови археологическите находки в Балчик. В Брюксел съм поканил да ме придружи десетокласникът от СОУ “Хр.Ботев” Михаил Трифонов, който е председател на Ученическия съвет. Това е жест не само към него и неговите съученици, а и знак, че бъдещето на младите балчиклии е свързано и с европейските норми, ценности и култура, които те трябва да обогатяват.

 

Разговаря Руслан ЙОРДАНОВ

 


Сходни връзки

БАЛЧИК - СТОЛИЦАТА НА ДОБРУДЖАНСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди