изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:11 EEST
НА ПЛЕНЕР ДЕЦА ОТ ЦДГ "СЛЪНЧИЦЕ" ЩЕ ИЛЮСТРИРАТ КНИГА    
НовиниПленер с участието на възпитаници на целодневна детска градина №10 "Слънчице" ще се проведе от 15,30 часа днес в двора на детското заведение. Децата ще рисуват по стихове на Дора Габе на фона на изпълнения на Детската филхармония с ръководител Ангел Ангелов към НЧ "Й. Йовков".

Техни връстници ще рецитират незабравимите детски стихове на великата добруджанска поетеса. Специалисти от Художествената галерия ще им разкажат що е пленер. Творбите, които малките художници ще създадат по време на пленера, ще участват в конкурс за илюстрация на първия поетичен сборник на добруджански автори, творили за деца. Да проведат такива конкурси ще бъдат поканени и другите детски градини в Добрич. Най-добрите рисунки, избрани от детските градини, ще бъдат използвани за илюстриране на книжката. Отличилите се малки художници ще участват в пленер на общинско ниво. Той ще се проведе на 23 август - в навечерието на юбилея от рождението на Дора Габе. На него ще присъства и Виолета Пенева - родственица на Дора Габе, която ще сподели спомени за поетесата. Сред създадените по време на пленера творби ще бъде определена и тази, която ще бъде на корицата на книгата.
Издаването на книгата се подготвя от ЦДГ "Слънчице" и Сдружение за развитие на деца "Слънчице". Тя ще е посветена на двата юбилея, които се отбелязват тази година: 120 години от рождението на Дора Габе и 40 години от създаването на Целодневна детска градина №10 "Слънчице". В поетичния сборник ще бъдат включени стихове на Дора Габе и на други поети от Добруджа като Драгни Драгнев, Минчо Дамянов, Иван Атанасов, Милица Балабанова, Цветанка Костова, Петър Бонев, Коста Ненов, Ана Цонева. За подбора на стиховете ще съдейства поетесата Елка Няголова, носител на наградата "Дора Габе".  Предвижда се книжката да бъде цветна и стиховете да бъдат илюстрирани от децата. За издаването на книгата вече финансова подкрепа са оказали "Албена" АД и "Добруджански хляб". В издаването й Сдружение за развитие на деца "Слънчице" ще се включи със сумата от 300 лева - част от събраните по време на кампанията "С мартенички ЦДГ "Слънчице" подпомага юбилея си" средства. Организаторите разчитат на подкрепата и на други фирми и граждани от Добрич и областта. Представянето на книжката ще бъде на 24 септември - в навечерието на Деня на Добрич. На този ден община град Добрич ще връчи и наградата "Дора Габе". Част от творбите от пленерите ще бъдат подредени със съдействието на посланика на България в САЩ Елена Поптодорова в изложба в посолството на България във Вашингтон в навечерието на Деня на будителите - 1 ноември.
През следващата седмица тържествата по повод 40-годишния юбилей на ЦДГ №10 "Слънчице" продължават с празничен концерт-спектакъл "Изгряло е ясно слънце..." на 28 май в зала "Добрич" и с градинско парти на 1 юни.
 


Сходни връзки

НА ПЛЕНЕР ДЕЦА ОТ ЦДГ "СЛЪНЧИЦЕ" ЩЕ ИЛЮСТРИРАТ КНИГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди