изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:26 EEST
Открит е белтък, който “заключва” вируса на ХИВ във вътрешността на човешката клетка    
По светаМосква. Американски учени откриха белтък, който не позволява на новите частици на вируса на ХИВ да напуснат заразената клетка, препятствайки по този начин размножаването на вируса, предаде РИА Новости.

Авторите на изследването, публикувано в специализираното списание “Нейчър Медисин” смятат, че тяхното откритие може да помогне за намирането на нов начин за борба с ХИВ.
ХИВ, предизвикващ СПИН, както и много други вируси е вътреклетъчен паразит и не може да се размножава без участието на живи клетки. Вирусът по различен начин “заблуждава” системата на клетката, принуждавайки я да произвежда вирусни белтъци вместо своите собствени.
Заразената клетка работи като своебразна фабрика за производство на вирусни частици - вириони, които във финалния си стадии на развитие излизат извън клетката.
На учените в миналото им бе известно, че повечето човешки клетки съдържат фактор, регулиращ излизането на вирусните частици, но до момента този фактор не бе идентифициран.
Биолозите от медицинските училища в Университета Емъри в щата Джорджия, Университета Вандребилд и клиниката Майо са установили, че частиците на ХИВ са “заключвани” в клетките от белтъка КАЛМ (calcium-modulating cyclophilin ligand). Белтъкът работи по време на последната фаза на жизнения цикъл на вируса, удържайки вирионите в мембраната на клетката. Но ХИВ е изработил и средство за противодействие на КАЛМ – вирусния белтък Vpu. Ако Vpu отсъства, частиците на вируса не могат да се отделят от мембраната на клетката.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Открит е белтък, който “заключва” вируса на ХИВ във вътрешността на човешката клетка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди