изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:24 EET
Трансатлантически законодателен диалог в Любляна    
Европейски съюзОт 24 до 26 май 2008 г. в Любляна се проведе  64-ият трансатлантически законодателен диалог, който обсъди въпроси, засягащи  развитието на отношенията на ЕС със САЩ в областта на енергетиката, околната среда, външнополитически позиции, свързани с трети страни (Ирак, Русия, Косово), икономически взаимодействия и други.

Наред със законодатели на Европейския съюз и САЩ, в събитието участва евродепутат Душана Здравкова, заместник-председател на комисията по конституционни въпроси в Европейския парламент. Тя участва в три панела, касаещи визовата политика на САЩ спрямо европейските граждани, развитието на Косово и сигурността на пратките, превозвани по море 

Здравкова, припомни на своите американски колеги, че ЕС е отменил визовите си ограничения за американските граждани още през 2001 г., докато подобно освобождаване не се прилага за всички граждани на ЕС. В контекста на приетата от Европейския парламент на 22 май в Страсбург резолюция относно преговорите между ЕС и САЩ за отмяна на визовия режим, Здравкова напомни че всяка форма на пряка или косвена дискриминация на европейски граждани следва да бъде преустановена.  

Американските конгресмени изразиха притесненията си относно нуждата от затегнат контролен режим за опазване на сигурността на страната. Тези притеснения бяха обаче опровергани от ниския процент (под 10%) на отказите за издаване на визи на граждани от страни с визови ограничения. Според българската евродепутатка доверието в способността, както на европейските агенции за контрол, така и в американските трябва да бъде взаимно и реципрочно. 

Способността на Косово да се развива като демократична република, основана на принципите на законност и справедливост предизвика дебат. Според Здравкова Европа и в частност от страните на Балканите  имат решаваща роля в този процес и трябва да са водени от принципа на взаимното разбирателство и компромис. 

В центъра на третата основна тема на обсъждане бе поставена сигурността на пратките, превозвани по море от гледна точка на предотвратяване на внос на оръжия и други пособия за извършване на терористична дейност и желанието на американските конгресмени и сенатори да се въведе 100% сканиране на пратките с дестинация САЩ.  

Здравкова отбеляза, че понастоящем  едва 0,1 до 3% от пратките, обработвани от европейските пристанища се сканират, практика която води до съществено увеличаване на цената на превоза. От друга страна, налагането на такова изискване би довело до преориентиране на пратките към големите пристанища и съществено намаляване на обема в малките пристанища, каквото е например Варненското пристанище.  

Здравкова подчерта, че въвеждането на изискване за сканиране на пратките би довело до загуба на конкурентноспособност на определени региони и преориентиране на товарни маршрути.Това несъмнено ще има негативно въздействие на околната среда и развитието на регионите в Европейския съюз.

Душана Здравкова, член на групата на ЕНП-ЕД в ЕП

 


Сходни връзки

Трансатлантически законодателен диалог в Любляна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди