изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:18 EEST
34-ГОДИШЕН ОТИВА ЗА 54 МЕСЕЦА В ЗАТВОРА ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ    
Ред и сигурност

34-годишният добричлия Васил В. Атанасов ще лежи 4 години и 6 месеца в затвора за изнасилване на 15-годишна ученичка. Това постанови Окръжният съд в Добрич като потвърди присъдата на районните магистрати.



От пресцентъра на Окръжния съд ни информират, че инцидентът става през януари 1997 г. като подсъдимият е употребил заплахи и сила спрямо момичето. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив, тъй като 25-годишният тогава Атанасов е бил осъждан два пъти за тежки престъпления. През февруари 2000 г. първата инстанция го признава за виновен и постановява ефективна присъда. Осъденият обжалва решението с искане обвинението да бъде трансформирано в по-леко – за блудство, а присъдата да бъде отменена като необоснована и несправедлива, или да се намали наложеното с нея наказание. В началото на 2001 г., докато тече въззивното дело, Атанасов е обявен за безследно изчезнал по искане на родителите му и се води такъв до днес. За издирването са уведомени Интерпол и отделно италианските власти, но информация за евентуалното му местонахождение не е постъпила. По тази причина делото е спирано на три пъти през 2001 и 2007 г. Миналата година по искане на Добричкия окръжен съд местна адвокатска колегия определя служебен защитник на подсъдимия по Закона за правна помощ.

На 13 май 2008 г. Добричкият окръжен съд даде ход на делото, тъй като при извършените процесуално-следствени действия е безспорно установено, че местоживеенето на Атанасов е неизвестно и не може да бъде намерен при щателното издирване. Прокурорът по делото посочи, че при проведеното съдебно следствие е безспорно установено, че Атанасов е автор на деянието и поиска съдебният състав да потвърди изцяло наложеното наказание.

Защитата му пледира за минимално наказание, защото престъплението не е оказало тежко въздействие върху жертвата, има противоречия в показанията на свидетелите и предвид изминалите години.

Добричкият окръжен съд обаче прие като безспорно доказано извършеното от Атанасов. То е реализирано при пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал обществено опасния му характер. Тричленният въззивен състав отчита, че наложеното наказание е под средата на предвиденото от Наказателния кодекс. Съдът приема, че не са на лице основания за отмяна или изменение на обжалваната присъда и я потвърждава. Решението на Добричкия окръжен съд не подлежи на обжалване и е окончателно.   НДТ

 

 


Сходни връзки

34-ГОДИШЕН ОТИВА ЗА 54 МЕСЕЦА В ЗАТВОРА ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди