изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:10 EEST
ПЪРВИ БРОНЗОВ МЕДАЛ ОТ ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ЛЯТНО ОРИЕНТИРАНЕ ЗА ЖЕЛЯЗКО ГЕНОВ    
Спорт

Повече от 400 момичета и момчета участваха в държавното първенство по ориентиране за състезатели до 18 години. Клуб „Добротица” се включи с 22 състезатели във всичките 8 групи при момичетата и момчетата от 12  до 18 години. Участие взеха и 6 щафети по трима състезатели.



Състезанията бяха три – щафети, дълга дистанция и спринт, които са се провели в околностите на Велико Търново – до село Шереметя, местността Ксилифор и хълма Света гора.

Водачът на групата Красимир Ненов разказа, че щафетните състезания са започнали много силно, като Марина Радославова от ХГ „Св.Св.Кирил и Методий” при момичетата до 12 години е достигнала първа на финала. След нея поела Йоана Ивайлова, но на третата КТ си ожулила  крака си при падане и силната болка я накарала да се откаже. Щафетата на момчетата до 12 г. в състав: Желязко Генов, Павел Петков и Димитър Кралев, и тримата от СОУ „П. Р. Славейков”, е удържала на голямата конкуренция и се наредила на осмо място от 14 завършили. Имало и 4 незавършили щафети. Успешно завършила и щафетата при М 16 от близнаците Иван и Емил Стоянови и Стоян Росенов, и тримата от СОУ „П. Р. Славейков”, като завършили на седмо място. Добре се справиха и девойките при Ж 18: Ваня Банкова от ФСГ „Васил Левски”, Теодора Радославова от ЕГ „Гео Милев” и Славена Стоева от СОУ „П. Р. Славейков”, които завършили на шесто място, оставяйки след себе си щафетата на Севлиево. Много стремеж и усилия за добро класиране показали състезателите ни в група М 18. Димитър Грозев на първи пост завършил успешно на минути след първите. След него поел Живко Гичев. Две КТ преди края е паднал и силно си наранил крака, но успял да завърши запазвайки доброто ни временно класиране. На трети пост Тихомир Пламенов до средата на маршрута също имал добро време, но стъпил в дупка сред тревата, паднал и си навехнал крака. Невъзможността да върви нормално го накарала да се откаже.

Имайки горчивия опит от щафетите, на дългата дистанция в събота всички състезатели участвали с голяма концентрация и воля да завършат. Това успели да направя 17 добрички състезатели от общо 20 стартирали. „Много трудни маршрути” – били отзивите на състезателите. При такава силна конкуренция в десятката успяха да влязат Яна Маджарова – осма при Ж 12, и Желязко Генов – девети при М 12, и двамата от СОУ „П. Р. Славейков”.

В последния ден спринтовата дистанция се провела в парк „Света гора”. Маршрутите били по-лесни и по-къси, но давали възможност за придвижване с голяма скорост. Пръв от нашите състезатели пристигнал Димитър Кралев – М 12, с време 13 мин. 35 сек и заел четвърто място във временното класиране. Опитният Желязко Генов стартира с последните състезатели и с време 10 мин. и 15 сек. оглави класирането. Но минути след него финишираха двама състезатели на „Феерия” Ямбол и „Подем” Габрово, които със секунди го изпревариха и той остана на трето място. Единствен медал за отбора от това държавно първенство, но името на „Добротица” – Добрич, отново беше произнесено за състезател получаващ за награда медал, връчен от кмета на град В. Търново. Всичките 21 стартирали състезатели завършиха успешно, но се класираха според сегашните си възможности.

Желязко Генов се занимава от две години с ориентиране. Баща му, като ученик също е участвал в състезания по ориентиране. Майка му е написала химна на добричките ориентировачи, който може да прочете в сайта на клуба: http://www.kompasdobrich.hit.bg/. Като добър състезател Желязко израсна през лятото на 2007 г. на състезанията в Обзор, където за една седмица имаше 7 старта за купа “Странджа”, за купа „Бегун” и НК „България”, като с всеки старт подобряваше позициите си в класирането в своята група, преодолявайки страха от гората и научавайки все по-добре как става бързото ориентиране. В последния ден на НК „България” той успя да достигне до седмо място в крайното класиране. Печелил е много стартове в Добрич и Варна.

„Гледайте, какво правят в Добрич! Започнаха да печелят медали на всяко състезание” – са били често чувани думи от състезатели и треньори по ориентиране по време на състезанията във Великотърновско.

“Тази седмица в района на Стражица ще се състои ДП за М/Ж 20 и 21 средна дистанция. Нашите състезатели са все млади или на ветеранска възраст. Пропуските през 90-те години трудно се запълват. Участие ще вземат Ваня Банкова и Димитър Грозев, които ще качат една група от 18 на 20 години. По-трудно ще бъде на ветераните, на които се налага да премерят сили с млади състезатели в група М 21. Трябва да се дава пример и кураж на по-младите, че с желание и тренировки могат да станат едни от най-добрите”, заяви за НДТ председателят на клуб “Добротица” Красимир Ненов. НДТ

 

 


Сходни връзки

ПЪРВИ БРОНЗОВ МЕДАЛ ОТ ДЪРЖАВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ЛЯТНО ОРИЕНТИРАНЕ ЗА ЖЕЛЯЗКО ГЕНОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди