изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 17:09 EEST
ПО МОРЕТО СЕ ТЪРСЯТ КАДРИ ОТ КАМЕРИЕРКИ ДО МЕНИДЖЪРИ    
ИкономикаСериозен проблем се очертава и с осигуряването на безопасността по плажовете, тъй като спасителите ни бягат зад граница

В добричкото бюро по труда има обявени работни места за всички длъжности в сферата на туризма, сочи статистиката. Работни места за всички позиции в бюрото има обявени както от големите комплекси Албена, Златни пясъци, дори Слънчев бряг и Св. Влас, така и от по-малки фирми от региона, работещи в туристическия бранш. Свободните позиции са от камериерки и пиколи до управители на хотели и ресторанти. Според експертите в бюрото, прави впечатление, че тази година все повече работодатели осигуряват допълнителни екстри за работниците - транспорт, нощувки, храна. По-малко са обявените свободни работни места за бармани и администратори, допълниха още от бюрото. Много търсени са и спасителите за море и за басейн и дирекцията е договорила с БЧК - при наличие на желаещи, да бъдат допълнително проведени курсове, казаха още от Бюрото по труда в Добрич.
За това, че положението с кадри в туризма е плачевно, алармира и регионалният председател на БХРА в Добрич Димитър Димитров. "В бранша за сезона, който вече започна, търсим кадри от камериерки до мениджъри. Само този сезон отварят около 80 нови хотела по Северното Черноморие. Факт е, че нямаме достатъчно квалифицирана работна ръка. Дори на Южното Черноморие тази година може би ще има обекти, които няма да работят точно поради липсата на кадри" - каза Димитров, който в петък е участвал в работно заседание на браншовици от цялата страна в Казанлък, където са били дискутирани най-наболелите проблеми. 80 % от сервитьорите, които работят, са абсолютно без квалификация, допълни още Димитров. Основните изисквания към персонала в различните професии са познания по английски и руски. Търсят се кадри още с немски и френски. В момента брутната заплата на сервитьорите по Северното Черноморие се движи между 400-500 лв., за готвачите стартът на брутното заплащане започва от 600 лв. и е въпрос на договорка. С брутна заплата от 400 лв. са и камериерките по хотелите, каза Димитров.
БЧК-Добрич ще осигури това лято спасители само за плажа в курорта Албена, съобщи директорът на организацията д-р Артюн Еринозов. Причината е остър недостиг на квалифицирани кадри. Основната заплата на спасител в България е 500 лева. Спасителите масово заминават за чужбина, тъй като там си докарват до 2 000 долара месечно. Най-предпочитаните дестинации са САЩ, ОАЕ, както и други арабски страни.  Преди два дни 33-ма души, сред които две студентки, са получили диплом за спасители след изкаран курс към БЧК. От тях 13 са спасители на плажа, останалите - на басейни. Според д-р Еринозов, всички са декларирали, че ще започнат работа по Добруджанското крайбрежие.
В момента на Албена работят 15 спасители. Само за плажната ивица са необходими 50 души и още толкова - за басейните в курорта. По тази причина БЧК - Добрич е отказал да охранява другите плажове в областта. Не е ясно откъде морските общини ще набавят специалисти за осигуряване безопасността и спокойствието на къпещите се туристи в морето. През миналата година организацията осигуряваше кадри за плажове в Кранево и Балчик.
 


Сходни връзки

ПО МОРЕТО СЕ ТЪРСЯТ КАДРИ ОТ КАМЕРИЕРКИ ДО МЕНИДЖЪРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди