изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:25 EEST
ДЪРЖАВАТА РЕКЕТИРА СЕМЕЙСТВАТА С ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ    
Новини"Ако държавата не предприеме спешна адекватна лекарствена политика за децата с неврологични заболявания, ще трябва да ги лекуваме със светена вода" - това е заявил вчера в Добрич гл.ас. д-р Иван Литвиненко, и.д. началник детска неврологична клиника към Университетска болница - София.

В рамките на проект на сдружение "Св. Мина", което обединява семейства на деца с увреждания, той е консултирал над 25 деца с неврологични проблеми. Д-р Литвиненко  и колегите му са изразили негодуванието си, че  в България липсват родно производство препарати като фенобарбитал и деазепам за ректално приложение при детски гърчове. Това налагало родителите да ги внасят от Румъния, Турция, Македония, както и ампули фенобарбитал, от който приготвят сироп. За да си осигурят добра печалба, фирмите-вносителки с протекцията на държавата, държали в търговската мрежата скъпи препарати като топамакс, кепра и други, които не са по-благоприятни за лечение от по-евтините. От съседни държави родителите си доставяли и синактен, сабрил, фризиум- лекарства масово прилагани в ЕС. Според д-р Литвиненко, политиката на детско здравеопазване трябва да задължи лицензираните фирми-доставчици, заедно със скъпите лекарства, да осигуряват и нископечеливши медикаменти и да се регламентира задължителен лекарствен списък, който да се поддържа като внос. Заради малкия контингент, който ги ползва, фирмите нямали интерес да ги внасят и така в момента държавата рекетирала семействата на неврологично болни деца, е заявил той. Той е коментирал и десоциализацията на малчуганите с епилепсия и сродни заболявания, заради отказа на детските градини и училища ги да приемат, което принуждава родителите да крият от персонала диагнозата на рожбата си. " 5% от всички  деца  правят различни гърчове, особено при фибрилитет, което налага в детските заведения да има налични медикаменти за ректална употреба, категорично е заявил медикът.
 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА РЕКЕТИРА СЕМЕЙСТВАТА С ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди