изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:03 EEST
Ученици на ФСГ „В. Левски” гостуваха на Добричкият окръжен съд    
НовиниУченици от 10 „А” клас на Финансово-стопанската гимназия „В. Левски”, изучаващи търговско и административно право,  присъстваха днес на съдебни заседания по търговски и граждански дела в Добричкия окръжен съд.

 

След приключване на съдебните процеси, зам. председателят на съда и председател на „Търговско отделение” Георги Павлов представи пред учащите структурата на българската съдебна система и нейното развитие от Освобождението на България 1878 г. до 1944 г., през периода на социалистическата държава и през настоящия период.

За учениците бе интересно да узнаят за функционирането на съда за маловръстни лица в периода 1878 – 1944 г. Съдия Павлов ги запозна с факти от съдебната кариера на патриарха на българската литература Иван Вазов, както и на бележитите български писатели А. Константинов и Г. П. Стаматов. Той акцентира на развитието на съдебните институции в Добруджа по време на румънската окупация 1913 – 1916 г. и 1919 – 1940 г., когато румънският съд се превръща в проводник на националистическата политика на Кралство Румъния. Учениците бяха запознати с характерните черти на въведения от румънската власт поземлен режим на недвижимите имоти на българите от Южна Добруджа. С тази реформа Кралство Румъния одържавява по 1/3 идеална част от имотите, собственост на българското население в областта. Въведена е  ангария в полза на румънската държава, която ангажира българите в изграждането на румънската държавна инфраструктура /обществени сгради, пътища и други обекти/. През 1936 г. с ангарията на българското население е построена съдебната палата на Калиакренския окръжен съд, със седалище гр. Добрич. Днес тази сграда е превърната в Художествена галерия на Добрич.

                                   

                 Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Ученици на ФСГ „В. Левски” гостуваха на Добричкият окръжен съд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди