изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:37 EEST
ОТ 2010 Г. ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОДПОМАГА ЖИВОТНОВЪДИТЕ СПОРЕД БРОЙ ЖИВОТНИ    
НовиниВъвеждат възможност за кредити до 300 000 лева за птицевъдите. Очаква се подновяване на приема на документи по de minimis. От решението на Европейската комисия зависи продължаването на млечната субсидия

Трябва да се приключи работата по изграждане на информационната система и от 2010 г. подпомагането на животновъдството у нас да става според броя животни. Това каза в Добрич в събота зам.-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова. Тя се срещна с представителите на сектора в Лабораторния комплекс на Добруджанския земеделски институт. Присъстваха още проф. Желев от Агенцията по селекция и репродукция на животновъдството, зам.-областният управител Владимир Калчев, директорите на областните дирекции "Земеделие" и на фонд "Земеделие", на РВМС и др.
Светла Бъчварова призна пред фермерите, че състоянието на подотрасъл животновъдство е много тежко. Тя посочи, че сега на практика животновъдството не се подпомага чрез плащания според произведена продукция или брой животни, а чрез плащания за обработвана земеделска земя. В същото време животновъдните стопанства у нас обработват едва 4 милиона от общо 38 милиона декара земя. А така много животновъди не могат да бъдат подпомогнати. Затова се разработва система за плащане според броя на животните. Тя се е забавила заради връзката между НВМС и Разплащателната агенция. Ако тази схема на подпомагане не бъде въведена, животновъдите няма как да оцелеят и да си връщат инвестициите, обясни С. Бъчварова. Трябва до началото на идната година да се финализира изграждането на информационната система към разплащателната агенция.
В Добрич Светла Бъчварова обяви, че предстои да се поднови приемането на документи за изплащане на помощта de minimis - до изчерпване на лимита за тази година от 46 млн. лева. Тя припомни, че през април линията бе спряна, тъй като подадените заявления бяха за близо 44 млн. лева. Проверките обаче показали, че реалните суми, които трябва да се изплатят на фермерите са 37-38 млн. лева. Затова, след изплащане на неизплатените помощи, ще се поднови за 5-6 дни приемът на документи до изчерпване на лимита.
Становище от Европейската комисия пък е необходимо, за да продължи изплащането на млечната субсидия. Министерството на земеделието има готовност да подпомага целогодишно за произведено и предадено  качествено мляко. Осигурени са нужните за това 60 млн. лева. Трябва обаче ЕК да разреши да се увеличи това подпомагане.  В същото време С. Бъчварова обаче посочи, че при отпусканите тази година помощи de minimis и при субсидиите за предадено качествено мляко са засечени много опити за измама от страна на фермерите. Имало случай, когато една и съща крава се появявала в две различни стопанства в селото. Наложило се да маркират животните, за да не се озове животното и в трети обор. От документите за предадено мляко пък излизало, че през януари българските фермери са произвели и предали с 50 на сто повече мляко отколкото през летните месеци.
Зам.-министърът обяви още, до края на месец юли ще се изплатят помощите за пропаднали площи с пролетници през миналата година. Обмисля се от Европейската комисия създаване на гаранционен фонд, който да подпомага земеделските производители при неблагоприятни климатични условия и бедствия, чрез отчисления от европейските фондове и земеделските производители. Направено е предложение за промяна в закона, за да могат животновъдите да ползват общински и държавни мери и пасища без търг и без наем. Предстои стартиране на програма за кредитиране на птицевъдството за закупуване на фуражи. Кредитите ще са до 300 000 лева, като ще са без лихви до 2009 г. С. Бъчварова прие предложението - към програмата да се включат и фермерите, които отглеждат патици. Във връзка с много поставени проблеми тя обеща да изпрати на среща в Добрич ръководството на НВМС.
 


Сходни връзки

ОТ 2010 Г. ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПОДПОМАГА ЖИВОТНОВЪДИТЕ СПОРЕД БРОЙ ЖИВОТНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди