изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:47 EET
СТАРТ НА ИЗКУПНАТА КАМПАНИЯ ПРИ 350 ЛЕВА ЗА ТОН ПШЕНИЦА    
НовиниТова поискаха на среща с министър-председателя Сергей Станишев земеделските производители от областта вчера

Държавата да се намеси чрез Държавния резерв и изкупната кампания на пшеницата от нова реколта да стартира при цени от не по-ниски от 350 лева за тон - настояха пред министър-председателя Сергей Станишев от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Те поискаха и максимално да се облекчи износният режим, за да са равнопоставени с румънските си колеги. С. Станишев обеща да разгледа възможностите резервът да участва на пазара, за да се поддържат нормални пазарни цени на пшеницата, без държавата да се намесва директно на пазара. Според него, биха могли да се създадат условия за добри изкупни цени, но и цени, поносими за потребителите.  Той поиска още земеделското министерство да внесе предложение, ако има възможности, за облекчаване на износния режим на зърно. Пред зърнопроизводителите от областта премиерът каза, че засега прогнозите за тазгодишната реколта са доста оптимистични. Зърнопроизводството е от ключовите подотрасли за българското земеделие, а 60 на сто от обработваемите земи у нас са засети със зърнено-фуражни култури, посочи министър-председателят. Според него, тази година има възможност за по-добра реколта в сравнение с миналата. Тогава у нас бяха произведени 2,2 милиона тона пшеница и това бе една от малкото години, когато България повече внасяше пшеница, отколкото изнасяше, припомни премиерът. Ако не се случи нещо непредвидено, тази година България ще може да изнесе много зърно, смята С. Станишев. И заяви, че вярва, че това ще се отрази позитивно и върху потребителите. Той напомни, че само през тази година земеделските стопани вече са получили над 400 милиона лева директни плащания. Отчита се и рекордно закупуване на селскостопанска техника. Премиерът съобщи, че е взето решение на Разплащателната агенция, че по мярката за модернизиране на земеделските стопанства ще могат да кандидатстват и научните институти. Премиерът определи Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево като един от най-успешните земеделски институти в рамките на Селскостопанската академия.
Земеделските производители искаха да знаят кога ще си получат парите от компенсациите за пропадналите през миналата година пролетници. Премиерът обясни, че има споразумение това да стане до края на юли. "Зная, че българските земеделски производители много пъти са били заблуждавани, но ангажиментите ни ще бъдат спазени, не трябва да се притеснявате" - заяви С. Станишев.
Пред земеделските производители премиерът призна, че не е честно, че българските фермери започнаха да получават директни плащания по 14 лева за декар, което е едва 25 на сто от това, което получават френските им колеги. "Не е честно, но това е положението. Едва след години ще бъдем равнопоставени с европейските производители" - добави премиерът. Той посочи още, че заради биогоривата е започнало ограничаване на площите, които се сеят със същинска земеделска продукция. Това се превръща в глобален проблем, наред с глобалното затопляне, обясни С. Станишев. Според него, в глобален проблем се превръща хранителната сигурност и цените на храните. И посочи, че цените на хранителните продукти през миналата година са се увеличили рекордно не само за ЕС, но и за Еврозоната.
Арендаторът Иван Павлов постави въпроса за пътя между  Ген. Тошево и Балчик, който затруднява пътуването до пристанището. По този повод премиерът заяви, че тази година ще се ремонтират 2 000 километра пътища. И поясни, че винаги се е старал по отношение на инфраструктурата да се търси баланс между регионите на страната. Когато присъстващите му обясниха, че в Добричка област състоянието на пътищата е много лошо, той само смотолеви, че ..."в България се ремонтират пътищата".
На срещата присъстваха народните представители Сияна Фудулова и Никола Гочев, зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова, областният управител д-р Ердинч Хаджиев, кметовете на Добрич Детелина Николова, на Ген. Тошево Димитър Михайлов, на община Добричка Петко Петков и др.
В отговор на журналистически въпроси Сергей Станишев каза, че служебен кабинет е нереалистичен вариант, а това са нечии мечти. Относно купуването на гласове на изборите в Сандански, той каза, че засиленото присъствие на МВР и в Сандански, и в други общини, където имаше частични избори, са дали своя резултат. Имало е респектиране на тези, които са опитали да купуват гласове. Задържането на хора по обвинение в това показвало волята на институциите да се преборят с явлението. Реалистично било да стартира дискусия по тези теми още преди края на лятната сесия на парламента, за да може наесен да се предложат конкретни законодателни промени.
 


Сходни връзки

СТАРТ НА ИЗКУПНАТА КАМПАНИЯ ПРИ 350 ЛЕВА ЗА ТОН ПШЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди