изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:29 EEST
ФОНДАЦИЯ "ИСКАМ БЕБЕ" ДАВА ШАНС ЗА ЩАСТИЕ НА 12 ДОБРИЧКИ СЕМЕЙСТВА    
Здраве Шанс на 12 добрички семейства да се сдобият с най-милото на този свят - с дете, дава фондация "Искам бебе". Вчера неправителствената организация представи програмата си за социална и психологическа адаптация на двойки с репродуктивни проблеми, която в Добрич ще се реализира съвместно в партньорство с общината. Председателят на фондацията Радина Велчева посочи, че община Добрич е първата в страната, която застава зад тази програма.

 

Освен медицински, безплодието е и много тежък психологически и социален проблем, каза Радина Велчева. Тя цитира данни от изследване в западни държави, според които между 15 и 30 процента е делът на психологическото безплодие. Стана ясно, че програмата за социална и психологическа адаптация е уникална за България, тъй като на практика у нас на засегнатите пациенти не се предлага комплексен подход при лечение на безплодието, т. е. включване на психологическата професионална помощ при извършване на медицинските процедури. В момента програмата функционира в София, Сливен, Шумен, Варна, Бургас и Пловдив. По нея в Добрич ще бъде сформирана група от 12 жени, с които ще работи психологът Камелия Калчева, тя ще започне да функционира от този месец. Целта на заниманията в групата ще е жените да се научат да споделят проблемите си, да преодолеят стреса и безпокойството, предизвикани от проблема безплодие, да намерят адекватен начин за продължаване на лечението.

Проблемът безплодие засяга 270 000 двойки у нас, съобщи Милена Божкова - психолог във фондация "Искам бебе". Тя обаче посочи, че статистиката е от 2004 година и реалният брой на двойките е много по-голям. Милена Божкова съобщи пред журналисти, че две от жените, включени в сформирани по програмата групи, вече са станали майки.

Фондация "Искам бебе" е учредена на 25 март 2007 година. Целта й е да постави пред обществото проблемите на хилядите млади хора в България, които се борят с безплодието. Благодарение на усилията на ръководството й СиБанк отпуска кредити в тяхна подкрепа, които носят името на организацията - "Искам бебе". Успешно се развива и дарителската програма на фондацията, която има за цел частично финансиране на двойки с репродуктивни проблеми. Набраните до момента средства са около 100 000 лева, с тях са подпомогнати около 45 двойки. НДТ

 


Сходни връзки

ФОНДАЦИЯ "ИСКАМ БЕБЕ" ДАВА ШАНС ЗА ЩАСТИЕ НА 12 ДОБРИЧКИ СЕМЕЙСТВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди