изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 15:14 EEST
КЛИМАТИЧНИТЕ УСЛОВИЯ И ДРЕСИРОВКАТА НА КУЧЕТО    
Лов и риболовДресировката на кучетата протича при различни климатични условия. Едни от тях облекчават, а други затрудняват работата с кучетата. Обучението винаги трябва да се започва при по-добри условия, които постепенно се усложняват, за да се стигне до безотказна работа на животното.

 

Условията на околната среда, които улесняват или затрудняват работата с кучето, включват времето през деня, температурата, скоростта на вятъра.

Идеалното време за дресировка на кучето е ранната сутрин. По това време животното се чувства добре след нощния отдих, а околната обстановка е твърде благоприятна – почти няма странични хора, животни и т. н. В сутрешните часове, особено през лятото, въздуха е прохладен, а жегата изнурява кучето. То трябва да се приучава за работа в горещо време постепенно. Дресировката и тренировката в светлата част на денонощието осигурява по-добър контрол от страна на дресьора върху работата и действията на неговите помощници. Необходимо е да се отчита, че на тъмно по-добре се проявяват защитните рефлекси на кучето.

Високата или ниска температура на въздуха оказват силно влияние върху организма на кучето, при това жегата действа по-отрицателно, отколкото студа (в отсъствието на течения и вятър). Положителни резултати от дресировката могат да се получат, когато кучето постепенно се приучава за работа при високи или ниски температури. За начална дресировка и тренировка през лятото най-благоприятна е температурата от 12 до 15 градуса по Целзий, през зимата – до -10 градуса по Целзий, при отсъствието на вятър. Преминаването към работа при по-високи или ниски температури трябва да става постепенно. Кучетата, които получават пълноценна храна, леко понасят ниските температури.

За да се отчете влиянието на вятъра, трябва да се изясни неговото направление (попътен, насрещен, страничен, ъглов), както и силата му. За работа с кучето най-благоприятен е насрещния вятър с неголяма сила. Посоката и силата на вятъра имат изключително голямо значение за работата на кучето по следа. Например, при страничен вятър кучето може лесно да се отклони от следата. Насрещния вятър подбужда кучето да премине към горно обоняние, това снижава качеството на неговата работа. Най-благоприятен е попътния вятър, каращ кучето да използва долното си обоняние. Nasluka.eu

 

Ku4e

 


Сходни връзки

КЛИМАТИЧНИТЕ УСЛОВИЯ И ДРЕСИРОВКАТА НА КУЧЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди