изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:42 EET
ПРИЗОВАВАТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ ДА СЕ БОРЯТ С ЖИТНА ДЪРВЕНИЦА    
НовиниРегионална служба за растителна защита в Добрич призовава земеделските стопани от областта да обследват посевите си и да започнат борба срещу ларвите на вредната житна дървеница.

Сигнал за борба е подаден от 10-12 юни. От 9 юни са констатирани  ларви от III възраст. Това потвърждава прогнозата, за която преди време писа и НДТ, за възстановяване на репродуктивната способност на неприятеля и увеличаване плътността на ларвите. Данните сочат, че плътността се движи в широки граници - от 0 до 5-6 броя на кв.м, масово - около 2-3 бр./кв.м.  При последните обследвания са открити само единични паразитирани яйца; няма заразяване и с кастриращи мухи. Големина на ларвите от отделните възрасти е съответно 1,6 мм за I възраст, 2-2.2 мм за втора възраст, 3.3-4.3 мм за трета, 5.2-6.1 мм за четвърта и 8-10 мм за пета възраст.
 От Регионалната служба за растителна защита препоръчват на всички земеделски производители  да извършат обследвания на посевите и при установяване на праг на икономическа вредност 2 и повече броя на кв.м, когато 30% от тях са III възраст, да вземат спешни мерки за извеждане на химична борба.
Препоръката е обследванията да се извършват със стандартен ентомологичен сак - дължина на дръжката 120 см., диаметър на обръча - 30 см, дълбочина на торбата - 70 см.  Броят на уловените от 5 откоса насекоми е приблизително равен на броя на насекомите  на 1 кв.м. Ларвите от I, II и III възраст да се умножават по 2, за да се получи реалната плътност.
 Земеделските производители трябва да използват само регистрираните инсектициди,  включени в Списъка  за 2008 година и преди всяко третиране да се вземат мерки за опазване на пчелните семейства от отравяне, напомнят от "Растителна защита".
 


Сходни връзки

ПРИЗОВАВАТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПАНИ ДА СЕ БОРЯТ С ЖИТНА ДЪРВЕНИЦА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди