изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:44 EEST
"ВиК" ЗАПОРИРА АВТОМОБИЛИ НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ    
НовиниВарненският Медицински университет "Проф. д-р Параскев И. Стоянов" е обжалвал пред Окръжния съд в Добрич решението на районните магистрати, които издадоха изпълнителен лист на "ВиК"-Добрич срещу висшето училище заради дълг на вода на стойност близо 37 хиляди лева.

Той е за дължими разходи за водоснабдителни и канализационни услуги, доставени от добричката водна фирма в общежитието по ул. "Калаикра" №1. По искане на "ВиК" ЕООД - Добрич е наложен запор върху осем леки автомобила,  собственост на университета и върху негови вземания от други лица
Сега МУ иска съдът да признае, че учебното заведение не дължи на "ВиК" ЕООД  - гр. Добрич сумата от 36 679,68 лв. и законната лихва върху нея от 10.08.2007 г. до пълното й изплащане, както е разпоредил Районният съд. Университетът твърди в молбата си до Добричкия окръжен съд, че не е ползвал услугите на водното дружество в периода 19.05.2006 - 15.05.2007 г., за който е издаден изпълнителният лист. Правото му да владее общежитието е отнето с постановление на Министерския съвет от 04.04.2006 г., с което са закрити колежите на Медицински университет -  Варна, в Добрич и Шумен. Той е освободил имота на 05.05.2006 г., когато е поканил областния управител на Добрич - да му го предаде. Добричкият губернатор обаче не е издал заповед за изземването на сградата. Висшето училище посочва пред Добричкия окръжен съд, че многократно е отправяло писмени искания до "ВиК" ЕООД - Добрич за заличаване на партидата, но това не било направено. Общежитието пък било отдадено под наем на частна фирма, с която наемните отношения са прекратени поради изпадането й в несъстоятелност и прекратяването й. След това голяма част от него е била обитавана от самонастанили се лица. През юли миналата година Медицинският университет е поискал от Районна прокуратура - Добрич, да бъде направена проверка за точния брой и адресната им регистрация, а също кога са се нанесли тези външни лица. ВУЗ-ът и Министерството на образованието са сигнализирали за проблема също Министерския съвет и МРРБ. 
Молбата на университета да се отхвърли задължението му към "ВиК" ЕООД - Добрич, се оспорва от дружеството като неоснователна. То твърди, че именно висшето училище е ползвател на имота и дължи претендираната сума. Дружеството посочва, че с актове за публична държавна собственост от 1998 г. и от 2002 г., и със Заповед от 04.11.2002 г. на областния управител на Добрич са предоставени права на Медицински университет - Варна за ползване на учебен корпус и студентско общежитие в Добрич. Като техен стопанин, ВУЗ-ът се явява и потребител на ВиК -  услуги и има правоотношения с добричкото водно дружеството. То приема, че университетът е ползвал общежитието до края на учебната 2005/2006 г., тъй като в министерското постановление за закриването на Колежа към МУ в Добрич изрично е предвидено тя да бъде приключена. Официално Медицински университет - Варна, е предал имота на областния управител на Добрич с протокол от 01.02.2008 г.
По искане на водната фирма, съдът задължи ВУЗ-а да представи до 26.06.2008 г. справка за получените от него след 19.05.2006 г. приходи от наеми, вода и ток от наемателите на студентско общежитие бл. 1 по ул."Калиакра" в Добрич.
 


Сходни връзки

"ВиК" ЗАПОРИРА АВТОМОБИЛИ НА МЕДИЦИНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди