изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:37 EEST
ВЪРХОВНИТЕ СЪДИИ СБЪРКАХА ВЪТРЕШНИЯ И ПРОСВЕТНИЯ МИНИСТЪР    
НовиниВАС отхвърли жалбата на трите извънучилищни звена

Върховните съдии сбъркаха министъра на образованието и науката с "министър на вътрешните работа". Тази нелепа грешка е видна в решението на ВАС относно жалбата на директорите на трите извънучилищни звена в Добрич - Центъра за ученическо, техническо и научно творчество, Центъра за работа с деца и Ученическата спортна школа. Тя е срещу решението на Общинския съвет за закриване на трите звена. Ни в клин, ни в ръкав, в решението на съда пише: "Не оспореното решение, а заповедта на министъра на вътрешната работа, с която се закриват обслужващите звена оказва пряко въздействие върху тяхното положение поради което именно тази заповед подлежи на съдебен контрол по реда на АПК. Определението на съда съответства на закона и следва да бъде оставено в сила. Определението не подлежи на обжалване", се казва още в решението на ВАС.  
Засегнати страни по него като директорът на ЦУТНТ Тодор Спиров коментираха, че според върховните магистрати заповедта за бъдещето на трите извънучилищни звена трябва да бъде издадена не от ресорния министър на образованието Даниел Вълчев, а незнайно защо от вътрешния министър Михаил Миков. Той се е заканил да изпрати решението с нелепата грешка на двамата министри. Той не изключва оттук нататък жалбите му да бъдат отправени към съда в Страсбург, след като последната съдебна инстанция у нас издава решение с такава грешка, което дори не подлежи на обжалване.
По-рано от общината в Добрич съобщиха, че предстои процедурата по закриване на трите извънучилищни звена да бъде възстановена. Оттам казаха, че ще изпратят на просветния министър Даниел Вълчев решението на Върховния административен съд по жалбата на директорите на трите звена срещу решението на Общинския съвет за закриването им. Веднъж Административният съд в Добрич прекрати съдебното производство по жалбата, но директорите на трите звена обжалваха пред ВАС. Сега той е потвърдил решението на административните съдии от Добрич и е оставил жалбата им без разглеждане.
ВАС е оставил в сила определение на Административен съд град Добрич за прекратяване на образуваното производство по жалбата на Центъра за ученическо, техническо и научно творчество, Центъра за работа с деца и Ученическата спортна школа, съобщиха от кметството. Мотивите и на двете съдебни инстанции са, че решението на Общински съвет Добрич е част от процедура по издаване на индивидуален административен акт и не подлежи на самостоятелен контрол. Върховният административен съд посочва, че Заповедта на Министъра на образованието и науката, с която се закриват обслужващите звена, подлежи на съдебен контрол по реда на Административно процесуалния кодекс. Решението на последната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.
От община Добрич съобщиха, че ще бъде изпратено уведомително писмо до Министъра на образованието и науката    за възобновяване на спрените административни производства за закриване на трите извънучилищни звена.
Очаква се ВАС да се произнесе и по жалбата на директорите на ЦРД и ЦУТНТ относно решението на ОбС за преструктуриране на Младежкия дом в Общински младежки център.

 


Сходни връзки

ВЪРХОВНИТЕ СЪДИИ СБЪРКАХА ВЪТРЕШНИЯ И ПРОСВЕТНИЯ МИНИСТЪР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди