изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-08-09 @ 08:34 EEST
САГАТА ГАИЧ ПРОДЪЛЖАВА С ДЕЛОТО НА КОМИСИЯТА „КУШЛЕВ”    
НовиниЗапочна разглеждането на делото, образувано по иск на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност срещу Живка Гаич, съпруга на бизнесмена Миролюб Гаич, обявиха от Окръжния съд.

По искане на Комисията съдът назначи Съдебно-счетоводна експертиза, която да установи приходите и разходите на Живка и Миролюб Гаич по години от 1986 г. до 2007 г. включително. Тя трябва да изясни декларираните от семейството пред държавата доходи, приходите им от продажби на имоти и автомобили, а също разходите им за закупуване на такива. Вещото лице ще проверява, по искане на адвоката на ответниците, получените от Живка Гаич като заплата и премии пари от някогашните ДКМС и завод „Гарант – Филтър” в с. Овчарово, и от смесената фирма с община Добрич „Югоагент – Добрич” ООД. В архива на Първа частна банка ще бъде проучено, получил ли е през 1992 г. Миролюб Гаич превод от 200 000 германски марки. Отделно съдът ще задължи „Булбанк” – клон Добрич, да даде информация на какво основание без съгласието на родителите й, е открита сметка на Зорица Гаич.

Защитата на семейство Гаич поиска прекратяване на делото с мотив, че искът на комисията „Кушлев” срещу подзащитните й е неоснователен. Като аргумент за това бе посочено, че присъдата срещу Живка Гаич, по която се е сезирала Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност е за „обсебване в големи размери” на 42 172,30 лв., извършено през 2003 г. „С тези пари тя не е закупувала имоти, те са придобити почти 10 години преди това”, заяви адвокатът.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност претендира за 2 138 805 лв. от семейство Гаич. На толкова е оценено придобитото от тях  имущество, за което липсват данни за законни източници и подлежи на отнемане съгласно Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Живка Гаич попада в обхвата на дейността на Комисията, след като е призната за виновна, че като длъжностно лице – управител на „ЮГОАГЕНТ – ТУР” ЕООД, е присвоила пари в големи размери – 42 172,30 лв., собственост на дружеството. Наложената й присъда „лишаване от свобода” за срок от 1 г. с три години изпитателен срок е влязла в сила на 10 ноември 2006 г.

Направеният от инспекторите на комисията икономическия анализ показва, че Живка Гаич и съпругът й са реализирали до края на 2006 г. приходи в размер на 302,72 минимални работни заплати за страната, а извършените от тях разходи са по-големи с 4361,05 минимални работни заплати. Доказано е, че заедно със съпруга си, тя е участвала в управлението на ЕТ „Югоагент - Живка Гаич”, „Югоагент Експорт – Импорт”, Инвестиционен фонд „Югоагент – Вложение” АД и Търговско-инвестиционен фонд „Югоагент” АД.

Комисията иска съдът да постанови отнемане в полза на държавата на четири имота, лек автомобил и парични средства, собственост на семейство Гаич, върху които са наложени обезпечителни мерки.  

В съдебната зала днес присъства лично само Миролюб Гаич, а съпругата и дъщеря му бяха представлявани от адвокат. НДТ  

 


Сходни връзки

САГАТА ГАИЧ ПРОДЪЛЖАВА С ДЕЛОТО НА КОМИСИЯТА „КУШЛЕВ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди