изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:48 EET
ТОШКО ИЛИЕВ С 15 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВОТО НА СЪПРУГАТА СИ    
Ред и сигурност15 години затвор получи 46-годишният Тошко Илиев за убийството на съпругата си Марияна, съобщиха от Окръжния съд в Добрич. Магистратите осъдиха Илиев да заплати 25 хил. лв. обезщетение на майката на убитата, ведно с дължимите държавни такси и сторените по делото разноски.

Костите на жертвата, съхранявани като веществено доказателство по делото, ще бъдат предадени на майка й. Илиев бе признат за виновен, че умишлено и по особено мъчителен начин е удушил на 1 февруари 1995 г. съпругата си и е скрил трупа.

Пред Добричкия окръжен съд Тошко Илиев категорично отказа да даде обяснения, но на предварителното производство е направил признание, че умишлено е умъртвил 32-годишната Марияна. Според неговата версия въпросният ден двамата завели с личния им автомобил двете им дъщери на гости при неговата майка в с. Стефаново. По пътя към Добрич се скарали в колата и той започнал да удря Марияна, докато тя престанала да мърда. Уплашил се, че съпругата му е умряла и заровил тялото й в трап зад чешма на разклона за с. Одърци по пътя Добрич – Албена. Съдебно-медицинската експертиза обаче установява, че смъртта на Илиева е причинена от обесване с примка с капроново въже.

Вчера в Окръжния съд бе изслушано вещото лице, изготвило съдебно-техническата експертиза за механизма на действие на примката, с която е удушена жертвата. То потвърди, че при убийството е ползван моряшки възел, укрепен с допълнителни преплетки и е било невъзможно жертвата да го разхлаби. 

Процесуалният представител на гражданските ищци поиска обвинението срещу Тошко Илиев да бъде преквалифицирано в предумишлено, но прокуратурата не подкрепи тази теза. Адвокатът пледира за най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна, изтърпяна при строг затворнически режим. „Престъплението е извършено по дълго обмислян план. Измислените от Илиев версии за афектно състояние и затаяването на веществени доказателства, показват склонността му да се укрие и да укрие следите от извършеното. Той не само е лишил децата си от майка, но и ги е отчуждил от роднините й. С това си поведение подсъдимият даде лош урок на  своите деца, които предстои също да станат родители. Загубата на убитата е причина за и за смъртта на баща й. Изчезването на лица стана сериозен обществен проблем за нашата област и една сериозна присъда ще даде урок и ще предпази от подобни деяния”, заяви пред съда адвокатът на гражданските ищци.

Защитата на обвиняемия пледира, че престъплението е извършено в афектно състояние, предизвикано от пострадалата и поиска предвид многобройни смекчаващи обстоятелства под минималното предвидено наказание. Според защитниците по делото не са събрани доказателства Тошко Илиев да е действал по предумишлен план, а също престъплението да е извършено с особена жестокост. „Ранното признание означава лишаване на децата от грижи”, подчерта още единият адвокат на Илиев. Той акцентира, че през изминалите 13 години подсъдимият се е проявил като добър гражданин на държавата. „Моралът го е спирал да търси Марияна, заедно с майка й. Щеше да бъде лицемерие да я търси, когато знае къде е. Той 13 г. се е самоосъждал и по негова инициатива се води това дело”, заяви другият му защитник.

Тошко Илиев каза пред Добричкия окръжен съд, че дълбоко съжалява и се разкайва, и помоли за снизхождение. „През всичките тези години след извършеното от мен деяние, многократно ми е минавала мисълта да си призная и единствено грижата за децата ме е спирала, защото щяха да останат сами”, обясни той.

Присъдата на Окръжния съд може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Варна. НДТ

 

 


Сходни връзки

ТОШКО ИЛИЕВ С 15 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЙСТВОТО НА СЪПРУГАТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди