изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:45 EEST
ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ: ЕКОБОМБА В ЧЕРНО МОРЕ    
Европейски съюзПарламентаристите от Съвета на Европа предупредиха страните от Черноморското крайбрежие, че има опасност от екологична катастрофа и призоваха за обща мобилизация

В доклада, представен пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), се казва, че Черно море е пред екологична катастрофа заради свръхексплоатация на неговите ресурси и изливането на токсични вещества, съобщи БТА.
Според документа индустриализирането на крайбрежните градове, дейността на пристанищата и изливането на токсични и радиоактивни вещества в морето "са причинили безпрецедентно замърсяване". вчера парламентаристите гласуваха текст, с който се насърчават държавите от Черноморското крайбрежие (България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна) да активизират сътрудничеството си.
Всяка година Дунав излива в Черно море 280 тона кадмий, 60 тона живак, 4500 тона олово, 6000 тона цинк, 1000 тона хром и 50 000 тона въглеводороди.
Европейският съюз разработва инициатива "Черноморска синергия", която наред с други екологични проблеми, включва морската политика и риболова и се основава главно на трансграничното сътрудничество, припомня ПАСЕ. Шестте страни от Черноморското крайбрежие са ратифицирали Конвенцията от 1992 година за защита на Черно море за по-ефективен контрол - от замърсяването и възстановяване до съхраняването на неговите ресурси, но усилията продължават да бъдат недостатъчни, заключават авторите на доклада.

 


Сходни връзки

ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ: ЕКОБОМБА В ЧЕРНО МОРЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди