изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:20 EEST
БРАКОНИЕРИ СЛЕДЯТ ПЕРСОНАЛА НА РЕЗИДЕНЦИЯТА В ШАБЛА    
Лов и риболовЗа първи път бракониери се вживяват в ролята на ченгета, разкри човек от правителствената резиденция в Шабла, пожелал анонимност. „Следят ни кога идваме на работа и кога си отиваме и започват акция край езерото”, обясни източникът ни. 4-5 са организираните групи, действащи около Шабленското езеро.

 Всички членове на бандата действат абсолютно професионално. Разполагат с мобилни телефони и бързи автомобили. Всяка група се състои от петима души: един на пост за наблюдение на входа на резиденцията, един зад волана, а останалите действат с мрежите.

Охраната на резиденцията се състои само от един гард, който не е в състояние да се справи с желязната организация на бракониерите, коментират запознати. В момента нарушителите хвърлят мрежи за шаран, сом и щука. Уловът се предлага на черно в заведенията по морето  и дори в магазините на кооперативния пазар в Добрич, където стоката се продава само на свои хора, умеещи да пазят тайна.

Колко раци изчезват тайно от Шабленското езеро, никой не може да каже. Бракониерите влизат в тайни канали на езерото с неопренови костюми и вадят десетки килограми, които пласират в заведения край морето. Шабленското езеро се слави с най-големите и най-вкусни раци по Северното Черноморие.

Възрастните шабленци още разказват как на острова на Пенчо Кубадински е имало винаги потопена във водата огромна мрежа, пълна с риба. Тя се е вадела, само когато в Шабла пристигне обкръжението на Тодор Живков, според други най-много се е облагодетелствала охраната на държавния глава. В днешни дни атракцията е изместена в Добруджанския двор, където в миниатюрно шадраванче има различни екземпляри от всичките 10 вида риба, които се отглеждат в езерото и министрите я ловят с голи ръце. Дамите от правителството пък хващат рибата с кепчета.

Все още не е ясно кои ще са ВИП-гостите на резиденцията това лято. По принцип те идват през август. Затова в резиденцията стягат козметичен ремонт на двете вили, намиращи се на самия бряг на морето.

 

Какво трябва да знаем за Шабленското езеро?

 

Шабленското езеро е обявено за защитена територия през 1979 г. за опазване на ловна и рибна фауна и на застрашени видове водолюбиви птици. Тя покрива около 16% от територията на комплекса. В рамките на Българо-Швейцарската програма за опазване на биологичното разнообразие в периода 1995-1997 г. е разработен план за управление, а през 1999-2000 г. той е актуализиран. През 1995 г. Шабленското езеро е обявено за Влажна зона с международно значение съгласно Рамсарската Конвенция. През 1989 г. територията е обявена от BirdLife International за Орнитологично важно място. През 1998 г. е определена за КОРИНЕ място, поради европейското й значение за опазването на редки и застрашени местообитания, растения и животни, включително птици. НДТ

 


Сходни връзки

БРАКОНИЕРИ СЛЕДЯТ ПЕРСОНАЛА НА РЕЗИДЕНЦИЯТА В ШАБЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди