изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 13:16 EEST
РИБОЛОВ НАД ДЪНОТО ПРЕЗ ЛЯТОТО    
Лов и риболовВ летните горещини рибите често се пекат на повърхността на водата. Тогава е най-подходящият момент да се лови в горния воден слой. Какво значи това? Когато използвате ваглер или щека, ловете на половин дълбочина и хранете често с малки количества подхранка. Рибата скоро ще реагира на звука и ще се събере на захраненото място. Когато това стане, тя ще започне да се съревновава помежду си коя по-бързо да налапа падащите вкуснотии, между които е и кукичката с вашата стръв.

 

КАК СЕ ЛОВИ ПО ТОЗИ МЕТОД?

Основното нещо при този риболов е храненето. 3 пъти на всяка минута стреляйте по няколко зърна царевица или пелети, като същевременно не забравяйте да подавате регулярно малки топчици подхранка. Именно пляскането на подхранката е това, което привлича рибите. Намалявайки дълбочината наполовина, вие ще ловите в зоната на най-активното кълване. Всичко, което ви трябва, е мач-пръчка или щека. Започнете с щеката, но понякога рибата се плаши от пръта, надвиснал над водата. Това се случва особено на водоеми, където дълбочината е много малка. Тогава в действие влиза мачовата пръчка.
Разстоянието от върха на щеката до плувката трябва да е късо 30-35 см. Ако пропускате кълванета и имате гелета, намалете го до 25 см. Имайте предвид, че при лошо време може да възникнат проблеми с контрола над плувката.

СТРЪВ
 
Ако по една или друга причина не искате да ловите на пелети, можете да ползвате консервирана царевица или шунка, нарязана на кубчета. Леко засъхналите кубчета шунка доста приличат на пелети. Пелетите за стръв обаче са предпочитани от мнозина риболовци, тъй като привличат по-едрите риби.

МОНТАЖ ЗА АНГЛИЙСКИ РИБОЛОВ

Най-добрата линия е плувка с тежест 3 ААА, утежнена с 2 съчми № 10, които са на разстояние 25 см една от друга. Тази линия е подходяща за изкуствени водоеми, където дълбочината не надвишава 2 м. Куката трябва да бъде здрава № 14.

10 ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА

1. Интервалът между храненето не трябва да надвишава 3 минути.
2. В по-хладните дни първоначално подхранката трябва да е по-малко.
3. В по-топлите дни хранете смело, шараните са като прахосмукачки.
4. Когато влезете в ритъм на хранене, поддържайте темпото. Така рибата ще остане при вас и няма да избяга.
5. Ако не успеете да уловите шаран, използвайте бял червей за стръв, за да хванете по-дребна риба. Така ще разберете в кой слой на водата се намира рибата.
6. Да улучиш вярната дълбочина, е важно. Ако спре да ви кълве, не спирайте да храните, а потърсете рибата на по-плитко или по-дълбоко.
7. Не се отчайвайте, ако първите ви риби са дребни. Шаранът ще прогони дребосъка, щом се завърти. Постоянството в храненето е ключът към вашия успех.
8. Ако сте единственият на водоема, който лови на този метод, опитайте се да дръпнете рибата по-наблизо. Това ще ви дава възможност да храните по-точно и да имате повече уловени риби.
9. Ако имате много гелета, това значи, че рибата се блъска във вашата корда и ви създава грешно впечатление, че кълве. Променете дълбочината така, че да нямате гелета, а хванати риби.
10. Ако ловите на щека, вдигайте често стръвта до повърхността и я отпускайте бавно до дъното. Това ще провокира кълване на рибата.

От Интернет

 


Сходни връзки

РИБОЛОВ НАД ДЪНОТО ПРЕЗ ЛЯТОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди