изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:47 EEST
ТРАНСПОРТЪТ СЕ БОPИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ    
НовиниПред НДТ управителят на "Пътнически превози" ЕООД инж. Валентин ВАСИЛЕВ по повод Деня на транспортните работници

- Г-н Василев, в навечерието на празника на транспорта каква е равносметката предвид непрекъснато покачващите се цени на горивата?
- Непрекъснатото покачване на цените на горивата в световен мащаб ни поставя в ситуацията на фирма, бореща се за оцеляване. За съжаление протестите, които организира нашия бранш не доведоха до сериозни резултати. Защо казвам, че не се стигна до сериозни резултати, ние работихме основно в три направления - първото държавното ръководство да намали акциза и ДДС върху горивата, както е в доста страни от ЕС, но към момента не се стигна до някаква конкретика и няма яснота дали това изобщо ще се случи. Второто направление бе - държавата да се намеси, като завиши компенсациите и субсидиите, но и това няма да стане, и третото направление - как по-лесно ад поемем удара върху бранша от сивия сектор. Единствено тук, като че има нещо по-конкретно, защото това зависи до голяма степен и от самите нас. Даже в тази връзка съвсем скоро в края на миналата седмица проведохме отново среща, в която участие взеха изпълнителният директор на Автомобилната агенция, работодатели от транспорта, синдикати. Стигна се набелязването на конкретни мерки и всички се надяваме те да бъдат реализирани. Обсъдена бе и промяна в Наредбата за обществения превоз на пътници. Това се налага защото не на последно място всяка една от фирмите в транспорта се старае да оптимизира разходите си, но от друга страна нас ни ползват социално бедните слоеве от населението и съответно не можем да вдигаме билетите, защото има социално поносима цена, която не можем да прескочим.
- В момента колко души работят в "Пътнически превози" ЕООД и налага ли се оптимизация и при вас?
- За мащабите на региона нашата фирма е голяма. Ние разполагаме с 90 автобуса, във фирмата работят 200 души. Изпълняваме линии в целия регион и към съседните области Варна, Силистра, Шумен и Русе. Естествено и ние се стараем да извършим оптимизация, но тук се получава конфликтът на интереси с представителите на местната власт. Нормално е населението и ръководствата на общините в областта да искат да има постоянно автобуси по всички направления. Истината е обаче, че ние превозвачите не можем да си го позволим, защото икономически не е изгодно за фирмата. Това е тенденция в цялата страна и има нужда от оптимизиране на транспортните схеми, като не е изключено някои линии да бъдат съкратени.
- Каква е инвестиционната програма, която сте заложили за настоящата година?
- От години ние поддържаме твърда инвестиционна програма. Тази година в най-скоро време ще пуснем в експлоатация най-новите автобуси, които фирмата закупи за градската транспортна схема. Общо седем са новите автобуси, като инвестицията е в размер на 750 хил. лв.
- Г-н Василев, въпреки усилията, които полагате и с право можете да заявите, че сте едва ли не най-голямата транспортна фирма в областта не звучите оптимистично за разлика от колегата Ви - управителят на Тролейбусен и Автобусен транспорт. На какво се дължи това?
- Това се дължи най-вече на факта, че въпреки всичките ни усилия за оцеляване едва ли не мога да заявя, че има хора, които ни обричат на умиране. Аз се радвам, че колегата е оптимистично настроен и вярва в по-доброто бъдеще. Искрено пожелавам светло бъдеще на фирмите на общината, но това не означава, че трябва нас да ни отреждат затихващи функции. Нека колегите успяват все така ударно да погасяват дълговете си, но не приемам факта, че дълговете на едно търговско дружество трябва да бъдат издължавани вследствие търговската дейност с общински имоти. Не съм съгласен и с факта, че общината дава 160 хил. лв. само на нейните си фирми, както е заявил колегата в интервю за в. "Добруджанска трибуна". Истината е, че картите за ученици до 6 клас и възрастни хора над 70 години се издават от тримата превозвачи по линиите в града. Това е нарушение най-малко на два закона и няма решение на ОбС, че средства трябва да се предоставят само на Тролейбусен и Автобусен транспорт. Така не сме равнопоставени.
- Какво ще пожелаете за празника?
- Благодаря на всички наши работници и служители, които въпреки тежките условия продължават да работят за просперитета на фирмата. Поздравявам ги по повод Деня на транспортните работници и им пожелавам, както и на колегите в бранша здраве и късмет. Използвам възможността да се обърна и към нашите клиенти, като също им желае здраве и успехи и моля да ни извинят, когато не успяваме да отговорим на техните изисквания.
 


Сходни връзки

ТРАНСПОРТЪТ СЕ БОPИ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди