изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:22 EEST
2300 ДУШИ СЪБРА 40-ОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА СЪБОРА КРАЙ ДЕБРЕНЕ    
Празници2300 участници от 7 области в цялата страна събра тази година 40-ото юбилейно издание на фолклорния събор, който по традиция се провежда на местността Славната канара край добричкото село Дебрене. Певци и танцьори от 13 общини се събраха в добруджанската гора и през целия съботен ден се Славната канара се оглася от музика, хорска глъч и танци.

Съборът се организира и провежда по повод празника на най-голямата община в страната, в чийто състав влизат 68 села. Изданието бе открито от кмета на община Добричка Петко Петков, който пожела на всички участници истински да се забавляват, а на журито - да раздаде повече награди. Мало и голямо се подготвя всяка година, за да дойде на Дебрене, където се прави своеобразен преглед на добруджанския автентичен фолклор. Програмата на фестивала, носещ името "Песни и танци от слънчева Добруджа" има и конкурсен характер, като надпреварата тече на пет естради. Цял ден под сенките на добруджанската гора цвърчат кебапчета и се леят бири, вият се кръшни хора и се изливат добруджански песни.
Надпреварата мина на пет естради, като общината бе заделила награден фонд от 4 хил. лв., които бяха раздадени на групови и индивидуални изпълнители. За първи път тази година на нашенския събор, който пък за трета поред година е вписан в националния културен календар дойде група за автентичен фолклор от далечния Димитровград. Жените, които са възраст от 65 до 70 години споделиха пред НДТ, че независимо от това, че транспортът им излязъл скъпо, догодина, дай боже здраве, пак ще дойдат, защото са поразени от красотата и организацията на събора. На пета естрада те представиха жътварски песни от тракийския край. Изключително много публика събра и смолянската каба гайда. Своите фолклорни традиции демонстрираха и изпълнители от Смядово, Троян и къде ли не.
Малките Калина и Калоян с трепет чакаха своя ред, за да излязат на сцената. "Аз не идвам за първи път. Това е вече четвърта година, за първи път, когато пях, бях на четири години. Тук много ми харесва и цял ден се забавлявам" - разказа Калина, която допълни, че ще изпее добруджанска песен, която научила от кака Ваня. 72-годишната Драгна Иванова и 68-годишната Марийка Петрова от село Нова Камена също за поредна година се представиха на събора край Дебрене. Двете жени не скриха, че вече им е трудно да се придвижват, но не могат да пропуснат това събитие. Песента, която представиха се пеела на баир, разказаха още възрастните изпълнителки, така се чувала надалеч.
До късно вечерта Добруджа пя, смя се и танцува с неподравените изворни фолклорни изпълнения на мало и голямо. За поредна година участниците се разделиха с обещания догодина отново да се съберат край Славната канара на следващото издание на събора.
 


Сходни връзки

2300 ДУШИ СЪБРА 40-ОТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА СЪБОРА КРАЙ ДЕБРЕНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди