изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:06 EET
УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА ОПИТ ЗА УБИЙСТВО    
Ред и сигурностУсловна присъда от 11 месеца и 20 дни присъди вчера Добричкият окръжен съд за 66-годишния Кольо К. Байчев от с. Ловчанци, община Добричка. Присъдата е с изпитателен срок от 3 години, 11 месеца и 20 дни. Магистратите са признали Байчев за виновен, че на 18 май миналата година в състояние на силно раздразнение, предизвикано от тежка обида и опит да бъде наранен с нож от 77-годишната му съседка, се опитал умишлено да я умъртви. Деянието е останало незавършено по независещи от него причини.

 

Добричкият окръжен съд допусна делото да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, тъй като подсъдимият признава вината си и всички факти по обвинителния акт. В него е установено, че между семейството на подсъдимия и потърпевшата е тлеел дългогодишен конфликт. На 18.05.2007 г. съпругата на Байчев му се оплакала, че съседката им я нагрубила заради струпани камъни в съседство с дворовете им. По късно съседката повикала Кольо да му покаже нещо и отправила обидни думи към семейството му. Байчев изпаднал в състояние на физиологичен афект, спуснал се към нея и я блъснал в лятната й кухня, при което тя си ударила главата в стъпалата до вратата. Обвиняемият нанесъл множество удари по главата, гърдите и ръцете на възрастната жена, и се опитал да я удуши със сезал. След това той заключил вратата на къщата й  и се прибрал у дома си, където е открит от полицията. При обиск в дома му, освен законно притежавано оръжие, са намерени и незаконно притежавани боеприпаси.

Възрастната жена е намерена в много тежко здравословно състояние от двамата й сина, които случайно пристигнали непосредствено след инцидента. Според обвинителния акт, единствено, благодарение на оказаната й своевременна медицинска помощ, е била предотвратена опасността тя да почине от причинените й наранявания.

Съдебно-медицинската експертиза е установила, че 77-годишната жена е получила черепно-мозъчна травма със счупване на черепа, разкъсно-контузна рана на главата, контузия на мозъка, контузия на гръдния кош и на левия бял дроб. Вещите лица установяват, че уврежданията са причинени от нанасяне на множество удари и с притискане на шията със сезал. Частният обвинител по делото посочи, че жената е останала жива, единствено защото е поставила ръката си между въжето и шията и неистово се е съпротивлявала.

 Подсъдимият е заявил пред Добричкия окръжен съд, че не помни какво се е случило, след като я е нападнал, но признава всички факти, установени с веществените доказателства и съдебните експертизи. Съдебно-психиатричната експертиза потвърждава, че към момента на инцидента Байчев е бил в състояние на физиологичен афект с изключителен интензитет на преживяванията, което обяснява липсата на частични спомени. В последната си дума пред съдебния състав той заяви, че съжалява за стореното и то няма да се повтори, независимо, как ще протече останалата част от живота му.

Частният обвинител поиска ефективна присъда за 66-годишния мъж, като изтъкна, че „тази жена иначе няма никога да се прибере в къщата си, защото изпитва панически страх от него”, а „съселяните му трябва да разберат, че никой не може да правораздава сам”.

Защитата помоли за условно осъждане, предвид направените от Байчев самопризнания, осъзнатата му вина и тежкото му здравословно състояние.  Той има чисто съдебно минало и добри характеристични данни. Байчев е пенсиониран учител, женен, с едно дете. 

Съдът реши още Байчев да заплати обезщетение от 12 хил. лв., ведно със законната лихва от датата на извършване на престъплението до окончателното изплащане на сумата. Съдът остави без уважение гражданския иск за разликата от присъдената сума до предявените от гражданския ищец 30 хил. лв. Байчев бе признат за виновен и в незаконно притежаване на 189 броя патрони с различен калибър, за което получи наказание от 3 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Съдът наложи за изтърпяване по-тежкото – 11 месеца и 20 дни „лишаване от свобода” с 3 години, 11 месеца и 20 дни изпитателен срок. НДТ

 


Сходни връзки

УСЛОВНА ПРИСЪДА ЗА ОПИТ ЗА УБИЙСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди