изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:36 EEST
ОБЯВИХА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ    
КултураНационален конкурс за изграждане на паметник на генерал-лейтенант Иван Колев и загиналите в боевете за освобождението на Добружа през 1916 г. обявява община Добрич. Министерството на отбраната, творческите съюзи на художниците и архитектите в България, Общинският съвет в Добрич и Регионалният исторически музей, както и Камарата на архитектите в България, също са в групата на обявителите на конкурса.

Това съобщи вчера на пресконференция кметът на Добрич Детелина Николова, която е и член на Управителния съвет на сдружението за изграждане на паметник на генерал-лейтенант Иван Колев. Пресконференцията бе дадена след проведеното вчера заседание на управителния съвет на сдружението, на което бе отчетена едногодишната му дейност.

Припомняме, че паметникът на ген. Колев ще се издига в градинката по ул. “България” до концертна зала “Добрич”. Целта е бъдещият монумент да увековечи паметта и делото на видния пълководец, предводител на българската кавалерия през Първата световна война. В творческата надпревара могат да участват художници и архитекти. Конкурсът ще се смята за валиден при наличие на три предложения, казаха организаторите. Първи октомври е крайният срок за предаване на макетите и проектите. В едномесечен срок журито ще определи трите най-добри предложения. Предвижда се резултатите от конкурса да бъдат обявени в Деня на будителите – 1 ноември. Предвидени са първа, втора и трета награда, а премиите са съответно 1500, 1000 и 500 лв. А на победителя в конкурса ще бъде възложено изпълнението на проекта.

Председателят на сдружението, историкът проф. Георги Марков заяви, че това е родолюбиво дело, с което не само се отдава дължимото на нашите предци, но и се осветлява историята на Добруджа. “Защото недостатъчно се знае за освобождението на Добрич през септември 1916 г.” – допълни историкът. Едногодишната дейност на сдружението включва и издаването на брошура “Паметникът на Генерал Иван Колев – неизпълнен дълг към поколенията”. Изданието ще бъде публикувано в Интернет и така много повече хора ще научат за подвига на легендарния генерал, смятат инициаторите. НДТ
 


Сходни връзки

ОБЯВИХА НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ПАМЕТНИКА НА ГЕН. КОЛЕВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди