изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:09 EEST
Франция пое председателството в ЕС (ОБЗОР)    
Европейски съюзОт днес Франция поема от Словения шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз, съобщава АФП. Председателството ще е трето за страната, след 1995 и 2000 г. Френският президент Никола Саркози се надява да успее да реализира редица амбициозни проекти, въпреки кризата, настъпила с отхвърлянето от Ирландия на Договора за реформи от Лисабон.


Съгласно обявените приоритети, френското председателство ще бъде фокусирано върху теми като имиграцията, отбраната, енергийната политика, климатичните промени и реализацията на проекта за Средиземноморски съюз.
Бюджетът на председателството е рекорден - 190 млн. евро.
Президентът Саркози обеща „защита” на гражданите на 27-те страни-членки на ЕС по време на шестмесечното председателство на Франция на ЕС.
Основна цел на Париж ще бъде извеждане на ЕС от институционалната криза след ирландското „не”. В интервю за френска телевизия Саркози заяви, че ще се стреми да отделя повече внимание на проблемите, безпокоящи европейските избиратели, като намаляване на цените както за горивото, така и за хранителните продукти и обслужването.
„Нещата в ЕС вървят много лошо”, отбеляза Саркози.
Вчера представители на досегашния и новия председател на Европейския съюз се събраха в Нова Горица за специална церемония, на която Словения предаде европейското председателство на Франция.
Словенският външен министър Дмитрий Рупел се срещна с френския си колега Бернар Кушнер по време на церемонията, която се проведе на площад, символизиращ приемането на Словения в Евросъюза преди четири години.
Тогава площадът бе създаден след събарянето на стената, която бе разделяше двете части на една обща градска общност – словенската Нова Горица и италианската Гориция от края на Втората световна война.
Любляна остава в ръцете на Франция съюза в “добра форма”, каза Рупел на Кушнер.
“Вие казвате, че е в добра форма…, ами нека по-скоро кажем, че е в средна форма,” отговори първият дипломат на Франция.
В понеделник вечерта Айфеловата кула бе осветена в жълто и синьо – цветовете на ЕС.
Френският президент Никола Саркози пое председателството на ЕС с надеждата да разреши всички нерешени проблеми, но бе изненадан неприятно с изявлението на полския президент Лех Качински, че няма да ратифицира Лисабонския договор, защото ирландското “не” вече е превърнало темата в “безпредметна”, коментира на електронната си страница испанския вестник “Ел Мундо”.
Въпреки това Саркози е оптимист за бъдещето на общността. Той заяви, че “трябва коренно да се промени начина, по който се строи Европа”, като за основа се вземе решаването на фундаменталните проблеми – климатичните промени, имиграцията, правосъдието и сигурността, защото “това би била една конкретна Европа, която знае как да защити гражданите си”.
Друго предложение на Саркози е намаляване на ДДС до 5,5%, за онзи, който спазват еконормите в общността.
Франция обяви, че планира преговори с Полша, след като президента Качински заяви, че няма да подпише Лисабонския договор. Качински направи това изявление в свое интервю, като в същото време Франция пое председателството на ЕС с надеждата да разреши кризата около ирландското отхвърляне на Лисабонския договор. “Очевидно ще трябва да проведем преговори с полските власти на най-високо ниво, за да намерим изход от тази ситуация”, заяви говорител на френското министерство на външните работи, като подчерта, че Полша само временно е прекратила решението за ратифицирането на договора. В своето интервю Качински заяви, че е безсмислено Лисабонският договор да бъде ратифициран, след като е отхвърлен от Ирландия.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Франция пое председателството в ЕС (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди