изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:52 EEST
И седмокласниците “родиха“ бисери    
ОбразованиеНа 20 юни всички седмокласници писаха трансформиращ преразказ по творбата на Деян Енев "Заложна къща". Проверявайки над 130 работи, се натъкнах на такива бисери,които образуват неповторима огърлица, казва проверителя на изпитните работи Татяна Ганевска пред Днес+ .


За да ги почувствате, е нужно само да прочетете оригинала на разказа и да го сравните с това как учениците предават текста: жената певчески говореше; тя го извади и очите ми изхвръкнаха; бабата прозираше като паижинка; тя носеше огромни дървени копчета; там бе изрисуван надпис; краката ми настръхнаха; щях да скоча върху нея; звънчето закачено във вратата зашуми; вътре в чесовника има разписки; очи като картата на Съветския саюз; жената едва се държи от дървените копчета; тенекиджиски гривни; вътре има кариран подпис; крастословица като Европейскя саюз; решавах саветска кръстословица; гледах карта на съветската република; чесовник на нейния баща; многократно отвит в вестник предмет; корково биро; ловджийски поглед; как варират цените; да я исхвърля навънка; размятвам си го в ръцете; не са интригуващи предмети; погледнах надписа,които пишеше....; баба невидима като паяжина; искаха сумати пари; затрупан от кръстословицата; казах й споредзависи; черги, покрифки със слончета, кърпи, чаршафи, джунджорийки, теникиени кофи; избродиран надпис на часовника; с надежда и упоритост; срок за повесяване; кръстословица за Съветския съюс; часовник"Осака"; подготвих се за скачане; очи с ронеща се амалгама; виолетови очи; сълфетки, перодръжки, тенекиени синджирчета, глинена кукла; гривната се разположи като анаконда; насълзените и очи които имаха разрушена амалгама; като саветско знаме; ковьорчета; бабата беше почти невидима; старата старица; птичките бяха зашумели и имаше злато като истинско; бъща му който обичъл да далбае капака на часовника; отпред имаше опашка от посетители.
Както се вижда децата имат пребогато въображение и блестяща фантазия,така че авторът изобщо не би познал своя разказ! Да не говорим за правописа (извадките са в свеж вид - нередактирани и автентични).
Предложенията на проверяващите от Варна са: текстът да е съобразен с възрастовите възможности на учениците. Темата да е детска,а не финансова. Да се допуска до 5 точки разлика между двамата проверители, преди работата да се прати на арбитър, да се прецизират точковите критерии за оценяване.
 


Сходни връзки

И седмокласниците “родиха“ бисери | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди