изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-02 @ 00:48 EEST
СЪДЪТ НАМАЛИ ПРИСЪДАТА НА ЕКСКМЕТ    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд намали наложената от Районен съд петгодишна ефективна присъда на бившия кмет Йосиф Маринов на три години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок.

 Въззивната инстанция е потвърди присъдата в останалата й част. Тя се отнася до това, че Маринов е лишен от правото да заема управленски постове в търговски дружества, а също отчетническа и материалноотговорна длъжност в държавни и общински учреждения за пет години. Той не може да упражнява и търговска дейност за същия период. Бившият кмет трябва да заплати на Община Добрич обезщетение от 200 лв. със законната лихва от датата на извършване на деянието до окончателното изплащане на сумата. Съдът е постановил и конфискация на половин идеална част от леки автомобили „Пежо” 404 и „Форд Сиера”, които са собственост на екскмета.

Йосиф Маринов бе признат за виновен от Районен съд в Добрич, че като длъжностно лице през 1995 г. е присвоил 200 000 неденоминирани лева, собственост на общината. Съдът уважи предложението на Районната прокуратура и му присъди 5 години „лишаване от свобода”, които трябва да изтърпи при първоначално общ режим при влизането на присъдата в сила.

На 12.09.1995 г. Йосиф Маринов сключил договор с „ЖКС” ООД - гр. Варна, с който възложил на дружеството да изработи идеен и работен проект за застрояване на парцел в Централната градска част на Добрич и самото изпълнение на проекта. По Закона за местното самоуправление и местната администрация, за сключване на  въпросния договор е трябвало да бъде взето решение от Общински съвет и да се проведе търг за избор на изпълнител.

На 10.11.1995 г., ден преди да напусне кметския пост, Маринов е разпоредил на тогавашния главен специалист по бюджета на община Добрич да плати на „ЖКС” ООД 200 000 неденоминирани лева. Пред служителката обвиняемият допълнил договора с фирмата, като собственоръчно записал „Да се приведе инвеститорски аванс в размер на 200 000 лв.” За отказ да изпълнят нареждането бившият главен специалист по бюджета и бившият главен счетоводител били наказани.

След проверка на всички сключени от предшественика му договори, следващият кмет Лъчезар Росенов разпоредил контрактът с „ЖКС” ООД да бъде прекратен. През февруари 1996 г. екскметът Росенов уведомил прокуратурата за изплащането на въпросната сума.  Според направената по делото експертиза, Й. Маринов е присвоил малко повече от 72 месечни работни заплати за страната към ноември 1995 г. 

            Присъдата на Районен съд - Добрич е обжалвана от Маринов пред въззивната инстанция. Той моли да бъде оправдан, тъй като не е доказано, че той е автор на деянието и поради липса на субективен елемент на вина.

            След преценка на доказателствата по делото, Добричкият окръжен съд прави извода, че искането му да бъде оневинен е несериозно. Независимо, че той не се е признал за виновен, доказателственият материал показва, че той е извършил престъплението. Съдът обаче приема, че наложеното наказание от 5 години лишаване от свобода е завишено и несъразмерно тежко, затова следва да бъде намалено към минимума, предвиден в закона и отложено с изпитателен срок. Аргумент за това са многобройните смекчаващи обстоятелства - Маринов е неосъждан, липсват данни за висящи полицейски производства срещу него, а характеристичните му данни са добри. Съдебната инстанция взема предвид също, че деянието е извършено през 1995 г. и постановената след почти 13 години присъда се явява „ извън всякакви разумни срокове”.

Решението на Добричкия окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. НДТ

 


Сходни връзки

СЪДЪТ НАМАЛИ ПРИСЪДАТА НА ЕКСКМЕТ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СЪДЪТ НАМАЛИ ПРИСЪДАТА НА ЕКСКМЕТ
Автор: Anonymous да 2010-01-14 @ 12:57 EET
kak sche mu namalqte prisadata toi ima da izlejava godini ot predi

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди