изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:05 EEST
ПРОЕКТ НА ПСИХОДИСПАНСЕРА ПОМАГА НА БОЛНИ ДА СЕ СПРАВЯТ СЪС СТИГМАТА    
ЗдравеВчера бе отчетена реализацията на проекта на Областния психодиспансер “Д-р Петър Станчев”  

На заключителна среща с обществеността и медиите екипът на  Областния диспансер за психично здраве със стационар “Д-р Петър Станчев” представи изпълнението на проекта ”Подобряване качеството на живот на лицата с тежки психични разстройства в общността”. Управителят на диспансера д-р Маргарита Новоселска припомни, че диспансерът кандидатства по компонент “Създаване и функциониране на услугата “Дневен център със защитено жилище и обществен информационен център за лица с тежки психични разстройства”. Проектът е по програма ФАР на МТСП и се реализира със финансовата помощ на ЕС След одобрение проектът на психодиспансера в Добрич е сключен на 2 август 2006 г. Отпуснатата безвъзмездна помощ за проекта е 100 115 евро. От тях 40 процента са били предназначени за ремонт и оборудване на помещенията, в които да се изпълняват социалните услуги. Проектът стартира на 1 март 2007 г. и приключи на 30 юни 2008 г. Целеви групи по проекта са били  хора с тежки психични разстройства, жители на Добрич, които са били инвалидизирани и в трудоспособна възраст. Този контингент е 247 души. В рамките на  16 месеца са реализирани дейностите по проекта. Те са били за предоставяне на комплекс от услуги за лица с тежки психически разстройства, насочени към създаване на условия за пълно обслужване на потребителите през деня, във връзка с удовлетворяване на техните ежедневни и рехабилитационни потребности, както и на техните нужди от организиране на свободното време и лични контакти с цел оказване на взаимопомощ.

Основната задача на проекта е да се помогне на хората с тежки психически увреждания да се преборят със стигмата. Д-р Новоселска посочи, че именно спрямо тази група хора най-силно е изразена стигмата, дискриминационното отношение на останалите групи хора. Затова хората с диагноза “тежко психическо състояние” трябва да се справят със страха от отношението на другите към тях.

Екипът, който е работил по проекта, е включвал психолог, занимателни терапевти, водещи на групи, социални работници, психиатри, технически сътрудник, шофьор, лице за техническа поддръжка, административен персонал. В хода на реализацията на проекта са били ангажирани и други специалисти съобразно проблематиката и получените заявки. Към края на периода са били приети 66 заявки от лица с тежки психични разстройства и техните семейства, сключени са договори с тях и те са участвали в различни модули.

Отчетено беше, че във връзка с дейността “Дневен център за психосоциална рехабилитация на възрастни лица с тежки психични разстройства” са били заложени няколко основни програми. Те са били за трениране в социални умения, трениране на битови и трудови умения, помощ в търсенето и намирането на работа, обучение в пълноценно прекарване на свободното време, осигуряване на транспорт.

Относно другата дейност по проекта – създаване на защитени жилища, д-р Новоселска обясни, че след масираната кампания от живеещи в бл. 62 в кв. “Строител” и по ул. “Иван Вазов”, където се предвиждаше да се изградят защитени жилища, такива са направени в психодиспансера. При капацитет от шест места, към края на проекта там са били настанени пет лица с психични разстройства. Това са хора, които са останали без дом или имат дом, но не могат да се справят сами, обясни д-р Новоселска. Една от жените вече се счита, че е готова да се върне у дома си след като е придобила необходимите умения за това. Партньор в изпълнението на проекта в тази му част е била фондация “Повик”.

Изграждането на Информационен център е била третата дейност по проекта. Посочено бе, че той има обособен офис с отделен вход и е оборудван с всичко необходимо, за да могат лицата с тежки психични разстройства да получават техническа помощ. Проектът има и интернет страница www.adaptirane.net, издадени са бюлетини и ежедневно са провеждани консултации и срещи с граждани в центъра. Там предстои да бъде организирана изложба базар с невероятните творения на потребителите на проекта – хора с психични разстройства, които те са изработили по време на процеса на адаптиране към социалната среда.

За да  се постигне устойчивост на дейността е депозирано искане до кмета и до Общински съвет за финансово подпомагане до края на 2008 год. и за включване на програмата към делегираните държавни дейности за 2009 год.

НДТ

 


Сходни връзки

ПРОЕКТ НА ПСИХОДИСПАНСЕРА ПОМАГА НА БОЛНИ ДА СЕ СПРАВЯТ СЪС СТИГМАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди