изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-02 @ 02:38 EEST
БЮЛЕТИН НА ОД "ПОЛИЦИЯ4    
Ред и сигурностПрез изминалото денонощие на територията обслужвана от ОД ”Полиция” – гр. Добрич са  регистрирани три     престъпления и произшествия.

 

 

            1. На 01 юли 2008г.  във  Второ РПУ Добрич е получено съобщение от с. Карапелит, общ. Добричка за това, че за времето от 27 юни 2008г. до 01 юли 2008г. неизвестно лице, чрез взлом е влязло в паракотелното помещение на ОУ”Н.Й.Вапцаров” – с.Карапелит и е извършило кражба на нафта. / количеството  е в процес на уточняване/.

            По случая работят служители на Второ РПУ – Добрич. Провеждат оперативно – издирвателни мероприятия за установяването и задържането на извършителя на престъпното деяние.

            Образувано е досъдебно производство.

 

            2. На 01 юли 2008г. в РПУ – Тервел е получен сигнал за това, че неизвестно лице е извършило кражба на двигател от мотопед марка “Симсон”, собственост на жител от гр.Тервел. Мотопедът е бил паркиран  на паркинг пред жилищен блок в гр. Тервел.

              Служители на РПУ – Тервел издирват лицето извършило на престъпното посегателство.

            Образувано е досъдебно производство.

             

            3. След проведени оперативно – издирвателни мероприятия, организирани от служители на Второ РПУ – Добрич са установени  две лица, съответно С.Х./22г./ от гр.Дулово, обл. Силистра и И.Н./20г./ от с. Ефрейтор Бакалово, общ. Крушари, обявени за общодържавно издирване. Лицата са издирвани от служители на полицията във връзка с досъдебни производства.

            Предадени са на съответните полицейски дознатели. 

 

            През   денонощието на територията на област Добрич са       регистрирани десет пътно-транспортни произшествия. Пътните инциденти са станали в гр. Добрич/7/ и на територията на общините Балчик /2/ и Каварна/1/.

 

         Поделенията  на ОД”ПБЗН”– Добрич  са участвали в гасенето на  четири пожара в гр. Добрич.

 

             На 01 юли 2008 година в 13.15 часа в РС”ПБЗН” – Шабла е получено съобщение за  това, че  по време на жътва на пшеничен блок от 1000 декара, намиращ се в землището на с.Горичане, общ. Шабла  е възникнал пожар   в зърнокомбайн “ДОН – 1500”.

            Пожарът е потушен от служтели на РС”ПБЗН” – Шабла. В резултат на пожара е унищожена акумулаторната батерия на земеделската машина.

            Пожарът е в резултат на възникнала техническа неизправност в зърнокомбайна.

                                   

 

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ИЗБЯГВАНЕ ПРЕДПОСТАВКИТЕ ЗА ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ      ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН

           

                          Тези препоръки са съставени на базата на анализа и проучване на характерните за летния сезон пътнотранспортните произшествия и са оформени във вид за директно използване и разпространение от средствата за масово осведомяване, с цел създаване на “защитно поведение” на участниците в движението за непопадане в ситуации за злополуки. Същевременно немалка част от водачите не знаят своите задължения по Закона за движението по пътищата  при настъпило пътно-транспортно произшествие, в което имат или нямат пряко участие.

                  

                  Основни рискови фактори и съответни препоръки

 

                ПРЕВИШЕНА И НЕСЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ

 

-    На пътя не е възможно да се предвидят всички опасности, които могат да възникнат внезапно. Затова с постоянство се научете да се движите със средна скорост в населени места и извън тях  по-малка с около 10-15 км/ч от обичайната. Така ще имате повече време за реагиране за избягване на удар  със спиране или маневра при  критична ситуация. Намаляването на скоростта  дори само с 10 км/ч намалява многократно вероятността от катастрофа.

      - При шофиране не се увличайте по примера на рискови  водачи, които  ви изпреварват и  се движат с превишена скорост. Следвайте своите съображения за сигурност и собствения стил на управление.Това не е лесно и изисква упоритост и постоянство.

-          Винаги потегляйте по-рано от обичайното, за да не бързате притеснени, че ще закъснеете.

-          Не си определяйте предварително точен час на пристигане и не насрочвайте срещи, защото евентуалното забавяне ще ви притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.

 

-          Преценявайте реалистично  дали закъснението с няколко минути е фатално и съдбоносно и дали си струва риска от висока скорост и рискови изпреварвания.

-          Не се нервирайте, когато колоната автомобили пред вашия се движи бавно. Има обективна причина за това и  я приемете възможно най-спокойно, за да не загубите вашата съсредоточеност. Афектът може само да навреди.

-          Помнете, че най-безопасно  е да се движите със скоростта на колоната – нито много по-бързо, нито значително по-бавно. И в двата случая сте в обстановка на повишена конфликтност.В първия случай ще се налага да  изпреварвате много често, а във втория  - Вас ще Ви изпреварват.

-          Не се поддавайте, когато Ваши спътници в купето Ви подтикват да увеличите скоростта, защото бързат за важна среща. Отказвайте любезно като ги предупреждавайте, че не изневерявате на стила си на управление.

-          Когато шофирате по тъмно при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране в рамките на осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.

-          В населено място при преминаване покрай паркирани автомобили, в оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, покрай паркове и градинки, покрай спирки на обществения транспорт, при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.намалявайте скоростта до съвсем ниски граници, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно действие от тяхна страна.

-          Задължително намалявайте скоростта и тогава, когато забележите дете край платното. То може внезапно да изтича на платното.

-          Винаги съобразявайте скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила Ви, неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта; прогнозирайте възможната внезапна поява на платното, извършване на неправилни маневри от другите участници в движението. 

-          При по-висока скорост осигурявайте пропорционално по-голяма дистанция от автомобила пред Вас. Малката дистанция Ви приближава до удар при рязко спиране, а освен това Ви напряга и увеличава агресивността.

-          Следете непрекъснато и внимателно състоянието на пътната настилка. При наличие на признаци, че пътят става хлъзгав или следва участък с опасни неравности, намалете плавно скоростта.

-          Когато возите деца намалявайте значително средната скорост и увеличавайте дистанцията и вниманието си.Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.При рязко спиране или удар то ще понесе най-тежък удар в арматурното табло или предното стъкло.

 

 

                   НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА    НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ

 

Над  14 % от убитите при катастрофи по пътищата са пострадали при  навлизане в лентата за насрещно движение с последващ челен удар с насрещен автомобил. Този вид катастрофи се дължат изключително на стремеж към максимални скорости и изпреварване на застигнатите автомобили. Особено са застрашени млади неопитни шофьори, които обичат спортния, състезателен стил на управление.

-          При движение в колона се движете със скоростта на колоната, на увеличена дистанция. Ако поддържате по-голяма скорост, се принуждавате непрекъснато да предприемате изпреварвания, което многократно увеличава опасността от челен удар.Ако скоростта е по-малка от тази на колоната, Вие принуждавате останалите да Ви изпреварват, което повишава конфликтността.

-          Винаги поддържайте такава дистанция от автомобила пред Вашия, която дава възможност  на автомобил, който Ви изпреварва,  спокойно да заеме място пред Вас в дясната лента. 

-          Не забравяйте, че непрекъснатото изпреварване при колона не Ви придвижва съществено напред в нея, а само увеличава риска от злополука с насрещен автомобил.

-          Предприемайте изпреварване само при пълна сигурност, че може да  завършите маневрата без да се създаде опасност за сблъсък с насрещен автомобил.Недопустимо е да започнете такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движете стриктно в своята лента за движение, без да “сечете” завоите и навлизате в насрещното движение.

-          Не се амбицирайте и не се впускайте в безсмислено състезание с онези, които Ви изпреварват.

-          Не се повлиявайте  от упреци на Ваши спътници, че се движите бавно и се страхувате да изпреварите.

-          За да не    отклоните вниманието и съсредоточеността си, не се колебайте и помолете спътниците си по време на пътуването по възможност да не ви говорят  и разсейват.

-          Съвсем не е препоръчително заради безопасността водачът да води нервно спорове с другите в автомобила.

-          При изпреварване не завивайте рязко и  в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил – така лесно може да загубите контрол: да се преобърнете или да навлезете отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.

-          Когато се движите по един и същ  маршрут с ваши близки и приятели, не се стремете  автомобилите ви да са на всяка цена е “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това  ще Ви накара да изпреварите рисковано и опасно, за да не се откъснете от групата. По-добре си определете предварително  място край пътя, където ще  спрете и ще се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката. Тя във всеки момент е различна за отделните водачи. 

-           Всяко рисково изпреварване се отразява зле на нервната ви система, води до по-бързо настъпване на умората и напрежението, по-висок разход на гориво и съответно до по-големи разходи.

-          Не се настройвайте агресивно и отмъстително към другите на пътя. Не търсете “реванш”, когато ви изпреварят.

-          Съобразявайте се с възможностите на автомобила. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата  само когато имате достатъчна видимост напред, без насрещно движение.

-          На автомагистрала при изпреварване бъдете възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще ви застигнат за броени секунди.

     ПРЕУМОРА, ЛАБИЛНО ВНИМАНИЕ, АЛКОХОЛ  

     

Заради  преумора и недоспиване стават много катастрофи с тежки последици.  Недоспалият шофьор е дори по опасен и от пийналия. Ако ви се е натрупало безсъние и се чувствате подтиснат и сънлив, отложете шофирането. В такова състояние е недопустимо да се шофира на дълго разстояние.

 

- Не потегляйте на път, ако сте преуморени и ако сте спали малко напоследък.

-          Когато почувствате, че ви се приспива зад волана, не се стремете със силата на волята да държите клепачите си отворени и да продължавате  шофирането. Спрете незабавно на удобно, безопасно място край пътя и подремнете, макар 15-20 минути. След това ще бъдете достатъчно бодър.

-          При преумора в резултат на лятната жега спирайте по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.

-          Не потегляйте на път непосредствено след обилно ядене – ще Ви споходи опасна сънливост.

-          Дългия маршрут до Черноморието и обратно е по-добре да изминете след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

-          Малките дози алкохол  съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват еуфоричност, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и  забавят реакциите на шофьора.

-          Не се поддавайте на предложенията на спътниците и другите в компанията да пийнете макар и малко количество.

-          Откажете се от подвеждащото изчисляване една или две чаши до каква концентрация на алкохол водят. Законът забранява изобщо управлението след употреба на алкохол, макар че се налагат санкции за концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда.

-          Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол, предварително осигурете шофьор, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози. Дайте автомобилните ключове на съпругата или определеният да шофира още преди да сте употребили алкохол.            

 

НЕПРАВОСПОСОБНОСТ

 

      Напоследък жертвите и ранените от пътни катастрофи по вина на неправоспособни водачи надвишават значително пострадалите от злополуки поради употреба на алкохол/

 

             - Като родители бъдете безкомпромисни и  не разрешавайте управлението, нито пък  предоставяйте  мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория.Много семейства са загубили синове – юноши, младежи – заради това, че не са се намесили навреме.

             - Ако имате информация и сте свидетели във Вашия квартал на управление от неправоспособни, сигнализирайте в най-близкото полицейско управление /включително по мобилен телефон, безплатно, като наберете тел.166/. Това се отнася и за случаи на управление от водачи в нетрезво състояние.

             - Не се качвайте в автомобил без да се осведомите дали водачът, който възнамерява да ви Вози, има правоспособност и не е пил.

                   - Направете всичко необходимо и възможно, за да не допуснете управление от неправоспособен или употребил алкохол, дори с риск да влезете в конфликт. Потърсете съдействие от полицията. С това ще предотвратите катастрофа и ще спасите хора.

                              

                   НЕСПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

 

              - Най-често причината е невнимание при преминаване през кръстовища, разсеяност или прибързаност при вземане на решение.

              - Когато пресичате кръстовище със светофарна уредба,  не навлизайте  при жълт сигнал на светофара. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с  жълт сигнал.

    - При  потегляне след като е светнал зеленият сигнал, още веднъж се огледайте преди да отпуснете съединителя дали не преминават  автомобили на червено.

   -  Същият предпазен принцип – да се уверите дали другите ще ви дадат предимството, което имате, спазвайте на всяко кръстовище.

  -  Оглеждайте се внимателно за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяйте, че когато сте замислени и разсеяни, може да не забележите приближаващ автомобил по пътя с предимство.

                      -     Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни  на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

             

                    ПОСТАВЯЙТЕ ВИНАГИ ПРЕДПАЗНИТЕ КОЛАНИ

                Много шофьори и спътниците им загиват при пътни катастрофи заради ... непоставен предпазен колан. Това животоспасяващо средство намалява смъртните случаи и тежките травми с близо 30 процента.

 

-           Не се повлиявайте  от хора, които гледат пренебрежително на  коланите. Злополука може да стане и  на тиха уличка, когато пътувате на съвсем късо разстояние. При удар Вашето тяло ще бъде предпазено от излитане към волана и предното стъкло. Помнете, че коланите са особено ефективни при  по-ниските скорости до 60 км/ч в градски условия. Изказванията, че е излишно поставянето на колани в населено място са изцяло некомпетентни.

                   - Законът задължава и пътниците и на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване, навсякъде. Изисквайте пътуващите във Вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената сигурност. При евентуално преобръщане пътниците без колани излитат от задните седалки и загиват, притиснати от въртящото се купе.

                   -   Най-уязвими са децата-пътници. Презвозваните  некомпетентно и неправилно на предна седалка /в скута на възрастен/ и на задна седалка, при злополука загиват първи, притиснати в арматурното табло и облегалките от телата на възрастните.  Ако имате малко дете, заради живота му непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката на задната седалка.

            -   Мнозина трудно понасят пристягането от колана Но ако в продължение на 2 седмици поставяте колана при всяко потегляне, ще установите, че след това ви е некомфортно без него.  

 

Отдел “Пътна полиция” – ГД “ППООРП”   

02.07. 2008 г                                        ОД ”ПОЛИЦИЯ” –гр.ДОБРИЧ 
 


Сходни връзки

БЮЛЕТИН НА ОД "ПОЛИЦИЯ4 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди