изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:29 EET
Лъчезар Филипов: В България няколко пъти е наблюдавано НЛО    
ИнтервютаСт.н.с. Лъчезар Филипов, зам.-директор на Института за космически изследвания към БАН, пред Агенция “Фокус” по повод Международния ден на НЛО – 2 юли.


Фокус: Д-р Филипов, какви са основанията да вярваме, че така наречените НЛО съществуват?
Лъчезар Филипов: НЛО – това е неидентифициран летящ обект, което означава, че в момента ние нямаме определение за този летящ обект - дали е самолет, облак или балон.
Фокус: Коя е науката, която се занимава с тях?
Лъчезар Филипов: Това е науката уфология, която се занимава с наблюдение и изследване на тези обекти. Много голяма част от тях се свързват с определени природни явления, които ние не можем да разберем и не можем да опишем - като се започне от така наречените кълбовидни мълнии и се мине към сребристите облаци и дадени завихряния в атмосферата, които стават. Обикновено те се свързват с така наречените летящи чинии и извънземни. Част от тези обекти, могат да бъдат свързани с тела от изкуствен произход. Около тях съществува интригата, свързана с извънземните цивилизации. Във физиката се доказва, че дискообразните конфигурации могат да бъдат използвани за полети в междупланетното пространство. Нашата космическа наука е свързана с така наречените ракети. Ние знаем, че ракетата има определена тяга и използвайки законите на физиката, свързани с реактивната тяга, ракетата, изхвърляйки газ от изгарянето на гориво, излита в пространството. Оказва се, че може да се лети не само с използването на реактивна тяга. Може да се лети посредством използването на магнитните полета на съответните планети. За разлика от нашите летателни апарати, които са свързани с тяга - самолети и ракети, тези изкуствени тела - летящи чинии, явно използват магнитните полета. Тези обекти използват Закона на Био-Савар-Лаплас, че едно въртящо се тяло със заряд може да се отблъсква от магнитните полета. Такова тяло може да се създаде и на земята да лети в пространството дотам, докъдето се простира в пространството магнитосферата на земята. И именно с наблюдаването на такива дискообразни конфигурации ние разбираме, че може да съществуват и други механизми за пренасяне в пространството.
Фокус: Откога датират първите писмени факти за това, че хората са забелязали такива неидентифицирани летящи обекти?
Лъчезар Филипов: Писмени факти съществуват от хилядолетия и сега се откриват следи и рисунки за тези явления. В последните години след втората световна война е имало бум на тези явления - 50-те, 60-те години, когато хората явно са се “заразили” по темата летящи чинии. Тогава повечето неща се свързват с летящи чинии и дори се появяват много от фалшификатите. По принцип се правят сериозни наблюдения през 50-те, 60-те години. Повечето от страните, в които са се наблюдавали такива обекти, имат секретни архиви. Те са събрани, защото ако това е изкуствено създаден обект, представлява е технология, която може да бъде използвана от военните, което пък ще даде много голям тласък от съответната страна. тогава много от страните СССР, Франция, Германия, Великобритания, САЩ създават свои собствени архиви, в които се съдържат наблюдения на тези летящи обекти, снимки, събрани материали от паднали такива обекти, за да могат да използват тези технологии за свои цели. В последните десетина години стана ясно, че нито една страна няма да успее по този път, укривайки данните и се започна сътрудничество между страните, за да бъдат обяснени подобни явления. Ако те са от изкуствен характер, то ние трябва да се готвим и за някакъв контакт, ако това са извънземни.
Фокус: В България кога са забелязани първите неидентифицирани летящи обекти?
Лъчезар Филипов: В България са наблюдавани няколко пъти такива летящи обекти. Преди 1989 година хората не ги коментираха, защото не се знаеше дали това не е военен обект. Много често са забелязвани от военни летци. През 1985 г. като ученик си спомням, че над Витоша се появи едно огромно тяло, което започна да се движи от запад на изток. Тогава имах един малък телескоп, понеже още тогава бях любител-астроном и докато наблюдавах, си спомням, че от много сложно кристално ярко тяло, отивайки на изток, то се преобразува в ярко тяло с триъгълна форма. След това се оказа, че това е някакъв балон, който светеше. Тогава хората се панираха. Аз съм привърженик на твърдението, че съществуват извънземни цивилизации. Доколко те могат да бъдат свързани с летящи чинии, това е друг въпрос. Има много доказателства, че навремето Германия е разработвала такива конфигурации на летящи обекти с дискообразни конфигурации. До голяма степен такива дискообразни конфигурации се наблюдават, когато се гледа самолет Стелт - отстрани в небето. Ако не знаете, че е самолет, също изглежда като диск. От всички хиляди случая на наблюдение на явлението неидентифициран летящ обект, може би има десетина случая, които се доказва, че това са обекти, които не са със земен произход.
Фокус: Като учен сблъсквали ли сте се със секретни доклади за НЛО?
Лъчезар Филипов: До 1993 г. бях член на комитет SEFI към Международната астрономическа федерация. Това бе комисия, която се занимаваше с изучаването на наличието на сигнали и наличието на същества с извънземен произход. Тя изучаваше условията за възникване на живота, както и евентуални контакти и възможността да се поддържат тези контакти и какво да се очаква като информация. Тогава се търсеха възможности за контактуване с тях. Програма SEFI продължаваше много дълго. Създадоха я хора като Карл Сейгън. В нея участваха учени с различно образование - математици, физици, астрономи, философи, защото подготовката за един такъв евентуален контакт или откриването на тези извънземни цивилизации изисква едно по-широко мислене, защото срещата с една цивилизация, означава, че вие търсите не конкретно знание, а общество. Те, ако идват при нас, ще идват с обширни знания. Те пренасят определен тип знания, а земята в момента се нуждае от тях, тъй като ние имаме огромни планетарни проблеми, свързани с климата, екологията. На нас ни предстои борба с астероидната опасност, която всеки момент може да погуби човечеството за части от секундата. Един астероид от порядъка на километър и половина може да ликвидира цивилизацията за отрицателно време. За нас ще е изгодно, ако те съществуват и ни помогнат да решим тези проблеми. Ние имаме ресурса и технологията, но в много от случаите не знаем точно как да ги използваме. Една цивилизация, която е прелетяла през вселената и е дошла при нас, за разлика от нас, които не можем да напуснем слънчевата система, явно е решила тези си проблеми.
Фокус: Как променя научното мислене инцидентът в САЩ - известен като Розуел от юли 1947 година, когато е намерено катастрофирало НЛО?
Лъчезар Филипов: Оттогава започва цялата тази уфомания. Ако е имало догадки дотогава, съмнения, предположения, след тази катастрофа научните институции, военните поглеждат на тези истории от друга гледна точка. Има катастрофирали в Русия, в Латинска Америка. По честотата на тези катастрофи, ние разбираме, че те доста често са прелитали покрай нас.
Фокус: Защо прелитат над Земята точно?
Лъчезар Филипов: В слънчевата система има много планети, но Венера е с 500 градуса по Целзий на повърхността, Марс е една пустош - планета, която няма атмосфера в момента, Меркурий е една печка, Юпитер е огромна атмосфера, но без собствена повърхност, Сатурн е същият. Като погледнете в Слънчевата система, само нашата земя е тази синя водна планета, която има условия, в които може да възникне живот. Има наука, която се занимава с това - астробиология, която се опитва да докаже, кои са необходимите условия за възникване на елементарни и по-висши форми на живот във Вселената. Нашата планета е единствената, която притежава течна повърхност, твърда повърхност и атмосфера. Която и да е цивилизация, тя е материална и се нуждае от определени условия. Това, че ние сме на нея, мисля, че не им пречи.
Фокус: Какво бихте казали на хората, които вярват в същества от други планети?
Лъчезар Филипов: Няма нищо страшно в това. Цивилизацията, която ще дойде на Земята, ще бъде добронамерена, а няма да ни изтребва. Това, че ние така сме свикнали, отишли сме в Америка и сме погубили две цивилизации - на маите и индианците, не означава, че те ще имат същия манталитет. Това поведение е характерно за хора с комплекси. Човек отива да се бие, когато го е страх за себе си.
Фокус: Песента на Валя Балканска все още ли звучи в космоса?
Лъчезар Филипов: Тази песен е качена на диска на “Вояджър” - това са две сонди, които бяха изстреляни за Юпитер и Сатурн. През 1982 г. втората сонда мина покрай Нептун и напусна Слънчевата система. През 1982 г. Карл Сейгън, който бе ръководител на този проект, осъществяван от лабораторията за реактивни движения, която се занимава с планетарни изследвания, имаше семинар в
Москва. Аз бях студент там. Тогава се обсъждаха варианти, какво да съдържа този диск като информация - в този диск са записани кодовете на атомите на земята с молекулата на белтъка, записана е структурата на слънчевата система и имаше звуков съпровод. Беше необходимо да се запишат такива звуци, които евентуално, ако бъдат отворени от някого, защото ние не сме сигурни, че това, което пращаме като технология, ще може да бъде прочетено, ако бъде отворено, да бъде ясно, че това не са естествени звуци, природа - песни на птици, на вода, а са звуци, характерни за човешкото общество. Тогава стана на въпрос, че в България съществуват специфични песни, които са направили впечатление на самия Карл Сейгън. Тогава аз му казах - да, в България има такива песни. Казах, че има райони в България, в които като се пее, са неподражаеми звуци. Сега тази сонда е извън Слънчевата система. Тази сонда все още живее, тя изпуска сигнал, за да знаем, че все още хвърчи и все още жива и не се е разбила никъде.
Десислава АНТОВА
 


Сходни връзки

Лъчезар Филипов: В България няколко пъти е наблюдавано НЛО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди