изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:57 EEST
Оставка в ДФ "Земеделие"    
ЗемеделиеСофия. Изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Димитър Тадаръков съобщи на пресконференция, че днес ще подаде оставката си пред управителния съвет на фонда. Тадаръков бе категоричен, че никой не му е искал оставката.

Това е морална позиция, каза той. “Заставам пред вас след една година и десет дни откакто съм на този пост. Искам да се извиня на вас и на българското общество, защото моят оптимизъм за пускането на парите по САПАРД беше попарен от Брюксел”, каза Тадаръков във връзка с изявлението си на първи юни тази година, че спрените пари по САПАРД по мярка 2 ще бъдат отблокирани след одитната мисия на ЕК, която завърши на 30 май. “На какво да вярвам – на това, което осемте европейски одитора казаха пред нас на среща в ДФ “Земеделие” на 30 май, или на срещата с вицепремиер Плугчиева в присъствието на земеделския министър Валери Цветанов?”, каза Тадаръков. По думите му досега никой от управляващите не си бил подавал оставката от морални съображения. Тадаръков обясни още, че не би могъл да приеме, че той е причината за тежкото положение на земеделските стопани след спиране на парите по САПАРД. Изпълнителният директор на ДФ “Земеделие” посочи, че той не е участвал в работната група, която трябваше да установи какви са проблемите за спирането на мярка 1 и 3 по САПАРД на посещение в Брюксел. Като представител на ДФ “Земеделие” в Брюксел е ходил зам.-изпълнителният директор на фонда Владимир Карамишев, който също присъства на днешната пресконференция. И двамата отказаха коментар във връзка с посещението на групата в Брюксел. Карамишев не даде никакъв отговор на въпроса дали евентуално и той би подал оставка след като е пряк отговорник за предприсъединителната програма.
Тадаръков бе категоричен, че за осемте години, през които действа САПАРД програмата е била контролирана стриктно, като ежегодно са били правени доклади за прилагането й.

Постъпката на доц. Димитър Тадараков е израз на политическа отговорност. Това е достоен за уважение акт от страна на човек, доказал се като професионалист в различни сфери на икономиката и бизнеса. Това каза министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, в коментар на обявеното днес намерение на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие” доц. Димитър Тадаръков да подаде оставка пред управителния съвет на фонда. В коментара си министър Цветанов казва още: “Вече подчертах, че г-н Тадаръков не носи пряка отговорност за препоръките на Главна дирекция „Земеделие” към Европейската комисия, според които България следва да се въздържа от плащания по три от мерките на предприсъединителната програма САПАРД, тъй като съмненията за нарушения са свързани с проекти, одобрени много преди г-н Тадаръков да е встъпил в длъжност като изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”. Независимо от това смятам, че поемането на отговорност от страна на г-н Тадаръков е важен знак за европейските ни партньори, който ясно показва, че България е решена да вземе категорични мерки с цел гарантиране на законосъобразността при усвояване на европейските фондове, включително и чрез радикални персонални промени в структурите на компетентните институции. УС на ДФ „Земеделие” ще разгледа подадената оставка от страна на доц. Димитър Тадаръков. От своя страна искам да уверя, че ще направя всичко необходимо проблемните моменти, свързани с успешното приключване на програма САПАРД, да бъдат изяснени и решени по възможно най-бърз начин – чрез активни действия и диалог с европейските ни партньори. Наша приоритетна цел в момента е успешното провеждане на Програмата за развитие на селските райони и аз имам всички основания да вярвам, че, поучили се от опита си, ще направим така, че тази програма да не повтори грешките, допуснати при САПАРД.

Една оставка в никакъв случай не може да реши проблема със спрените пари по САПАРД. Много важно е кой ще заеме поста след това - ще успее ли този човек да създаде организация, за да може да върне доверието към България и към Фонд “Земеделие” като институция, каза пред Агенция “Фокус” Венцислав Върбанов, зам.-председател на Парламентарната комисия по земеделие и бивш министър на земеделието. Той бе потърсен за коментар по повод решението на изпълнителния директор на ДФ “Земеделие” Димитър Тадаръков да подаде оставка.
“Проблемът е свързан и с личността на г-н Тадаръков. Ако следващият човек на поста има същото поведение, не виждам как ще се върне доверието. Направете анализ - не си спомням досега да е имало случай от Брюксел да правят забележка на високопоставен служител”, посочи Върбанов. По думите му проблемът със спрените средства по програмата не е свързан със законодателството, а е организационен.
На въпрос, притесняват ли се земеделските стопани по райони от спирането на плащанията по САПАРД, Венцислав Върбанов каза, че има наблюдение за това, че притеснения е имало още преди спирането на парите. По думите му те се дължали на взаимоотношенията им с ДФ “Земеделие”.
“Като се започне от връщането на един доста сериозен ресурс от 37 318 000 евро от преките плащания и се стигне до отлагането за пореден път на наредбите за програмата за развитие на селските райони. Една голяма част от земеделските производители, които в момента си подават документацията по проектите, са силно притеснени, дали реализирайки тези проекти, някога ще получат полагащата им се субсидия”, посочи зам.-председателят на Парламентарната комисия по земеделието и горите.
Той обясни, че по новите програми не е необходимо да одобрят проекта, за да почнеш да го реализираш, както е било по САПАРД. Всички, които са входирали проекти, са започнали тяхното изпълнение. “Доста от тях вече са закупили и машините и си задават въпроса: Ако не ми одобрят проекта, какво ще се случи? - посочи Върбанов. По думите му всеки си е направил разчета и очаква да получи субсидия.
“Според мен от Брюксел не могат да поискат да върнем пари, усвоени през минали години, принципът на усвояването е такъв. По-големият проблем е този с неусвояването на един огромен финансов ресурс. Предварителните прогнози показват, че по САПАРД около 50 % от ресурса, може би и повече, ще остане неусвоен - още преди това спиране”, заяви Венцислав Върбанов. По думите му една голяма част от проектите няма да бъдат усвоени заради чисто техническо забавяне. “Освен че се скъси срокът за изпълнение на тези проекти, се наблюдава поскъпване на строителни материали, на горива, на енергоносители. Направете анализ кой има вина за това. Има вина и сегашният изпълнителен директор - когато той влезе във фонда, тези проекти бяха минали през всички процедури и бяха стигнали до един формален подпис”, посочи той. "Около един месец бившият изпълнителен директор се бореше дали да остане, съдът ту го отстраняваше, ту го връщаше, след което беше назначен нов и той подписа реално след около 5 месеца въпросните договори - една голяма част от тях сега попадат в мерките, които са спрени", обясни Венцислав Върбанов.

От ГЕРБ смятат, че оставката на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Димитър Тадаръков е била под натиск, както от страна на опозицията, така и от страна на премиера Сергей Станишев. Това каза за Агенция „Фокус” д-р Мирослав Найденов, ръководител на експертния съвет по земеделие в партия ГЕРБ.
„От ГЕРБ смятаме, че оставката на Димитър Тадаръков е била поискана от министър-председателя вследствие на спирането на европарите по програма САПАРД, за което приветстваме Сергей Станишев, ако действително той стои зад нея. Приветстваме премиера за това действие, което макар и закъсняло, е сигнал за нашите европейски партньори, че в България нещо се случва и правителството има намерение да се опита да излезе от тежката ситуация с еврофондовете”, каза Найденов. Независимо, че изпълнителният директор на фонда подава оставка, от партията смятат, че продължава да има непрозрачност по отношение на дейността на ДФЗ (респективно Агенция САПАРД, Разплащателна агенция). Според Мирослав Найденов причините за последното спиране на средства по САПАРД са по-скоро криминални, след като ЕК препоръчва на страната ни да се въздържа от изплащане на средства.
 


Сходни връзки

Оставка в ДФ "Земеделие" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди