изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:05 EEST
2,5 т боеприпаси и 15 т тротил гърмят още 24 часа    
Новини
Около 2500 тона стари класически боеприпаси и 15 тона тротил е имало към момента на взрива във военното поделение 18 250 край Челопечене, Софийско.


Това каза на мястото на инцидента началникът на кабинета на президента - Никола Колев, цитиран от Фокус.
Самият Георги Първанов е бил на мястото на инцидента. Според Колев проблемът с унищожаването на стари боеприпаси е много голям - такива складове е имало много.
Междувременно главният секретар на МВР Павлин Димитров заяви, че взривовете ще продължат поне още 24 часа. Според него, ако избухне най-големият склад ще бъде засегнат район с радиус от 8 км. Министърът на извънредните ситуации Емел Етем обаче заяви, че не се очакват следващи по-силни взривове и вероятно до довечера обстановката в района ще се нормализира, което ще позволи на хората да се върнат по домовете си, съобщи Фокус.
Инцидентът в района на Челопечене все още не е приключил. Това съобщи в началото на заседанието на Народното събрание министърът на вътрешните работи Михаил Миков, цитиран от БТА. Няма данни за ранени и загинали, нанесени са големи материални щети. На мястото на инцидента са 11 специализирани противопожарни автомобила и над 20 полицейски коли, съобщи министърът. Той потвърди, че е осигурена охрана на домовете на хората, които са евакуирани. Районът е отцепен. Ръководството на летище София е отменило полетите и зареждането на самолети, се посочва в съобщението.
Сигналът за взривове в района на полигона за обезвреждане на боеприпаси в близост до с. Челопечене е подаден тази сутрин около 6.30 ч. в дежурния в центъра на столичната пожарна. Радиационният фон в района на поделението в Челопечене е в рамките на нормалните стойности, съобщиха от пресцентъра на МО, цитирани от БГНЕС.
Подразделение от Българската армия за химическа, бактериологична и екологична защита вече е на мястото на инцидента и извършва непрекъснати замервания.
Готовност, при необходимост, има и модул от 38-ми полк за химическа защита – Мусачево, в състав от 4 разузнавателни машини, 4 авторазливни станции, една станция за ликвидиране на последствията, снабдена с дезинфекционни душове.
Готовност за участие има и екип за извършване на химическо разузнаване на токсични и химични вещества. Няма опасност от обгазяване на района с отровни вещества, увериха от МО.
Вятърът на височина 10 м над Софийското поле в момента е слаб, 5-7 км в час, и духа от Изток-Югоизток. Това означава, че облакът с вредните частици от взривовете, ще се придвижва на запад-северозапад. На височина 1.5 км вятърът също е слаб, север-северозападен, като до полунощ няма да променя съществено посоката си. Въз основа на този анализ може да приемем, че централната част на столицата, както и големите жилищни райони, не са заплашени от обгазяване, казаха метеоролози.
В 09.00 часа започна извънредно заседание на Министерски съвет.
Тук можете да видите прогнозата за посоката и скоростта на вятъра за района на София на височина 10 метра и посоката и скоростта на въздушните течения на около километър и половина над земната повърхност.
dir.bg
 


Сходни връзки

2,5 т боеприпаси и 15 т тротил гърмят още 24 часа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди