изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:03 EEST
ОПРАВДАХА БИВШ ШЕФ В БНБ ЗА ДОБРУДЖАНСКА БАНКА    
Ред и сигурностБившият подуправител на Българска народна банка Емилия Миланова е била оправдана от Софийския градски съд по обвинение за източване на сметките на две банки, едната от които Добруджанска търговска банка.

 Обвинението срещу бившата банкова шефка бе за това, че като подуправител на БНБ е разпоредила със свое решение от 11 ноември 1997 г. от сметките на Добруджанска търговска банка и "Капиталбанк" да бъдат извадени средства, преведени с цел увеличаването на техните капитали. Мотивът й бил, че въпросните средства са били отпуснати от частните акционери - банките "Кембъроу ММ5" и "Фърст файненшъл", за погасяване на текущи дългове към други финансови институции. По повдигнатото обвинение Миланова бе заплашена от десетгодишна присъда.

Делото срещу нея е от юли 1998 г. - започнато по времето на Иван Татарчев и продължило при наследника му Никола Филчев. От тогава до днес то многократно бе връщано за доразследване, прекратявано и възобновявано. Миланова бе обвинена за длъжностно престъпление при анулирането на апортни вноски и счетоводни операции, довели до фалит на "Добруджанска банка" и "Капиталбанк". Случаят бе определен за особено тежък. Първоначалното разследване сочеше, че през септември 1996 г. "Добруджанска банка" е поставена под особен надзор. През септември 1997 г. управление "Банков надзор" на БНБ започва преговори с акционерите на банката за попълване на капитала й. В началото на ноември същата година Миланова, като подуправител на БНБ и началник на "Банков надзор", е превишила правата си с издаването на заповед в нарушение на Закона за банките, като наредила сторниране на счетоводни операции на "Добруджанската банка". Тя не е сезирала районния съд в Добрич, че има данни за сключени нищожни сделки по увеличение на банковия капитал.

Прокурорите тогава твърдяха, че действията на Миланова са с цел да причини на акционерите вреди. От обвинението, ръководено към онзи момент от Иван Татарчев обявиха, че е подобна схемата и за "Капиталбанк". Оправдаването на Миланова е било поискано от прокуратурата, според която, не можело от събраните доказателства по делото да се направи заключение, че тя е извършила длъжностното престъпление, заради което е изправена пред Темида.  Прокурор Личева заключила, че “няма нарушение, следователно няма престъпление”, а съдът се съгласил с този довод и произнесе оправдателна присъда. НДТ

 


Сходни връзки

ОПРАВДАХА БИВШ ШЕФ В БНБ ЗА ДОБРУДЖАНСКА БАНКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди