изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:58 EEST
СЪДЪТ ОТХВЪРЛИ ИСК ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА ДОГОВОР ЗА СТРОЕЖ    
Ред и сигурностДобричкият окръжен съд е отхвърлил иска на община Каварна срещу „ВОТ” ЕООД - гр. Варна, за обявяване на нищожността на договор за учредяване на вещно право на строеж върху общински имот в землището на с. Българево, съобщиха вчера от пресслужбата на ДОС.

Съдът е приел, че исковите претенции са неоснователни. Ищецът не представил доказателства, които установяват нищожността на договора, поради липса на съгласие, поради заобикаляне на закона или поради противоречие с него. Съдът осъди община Каварна да заплати на дружеството разноските по делото в размер на 1400 лв. и държавна такса в размер на 1 561,98 лв.

Съдът приема, че със сключения на 13.05.2005 г. договор между община Каварна и „ВОТ” ЕООД е възникнало облигационно отношение за учредяване на право на строеж върху недвижим имот - общинска собственост. Собственикът е отстъпил на дружеството право да построи сграда върху негова земя, като стане собственик на постройката. Договорът отговаря на законовите изисквания за правоспособност на страните, предмета на сделката, наличие на съгласие и е породил валидно правно действие.

 Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че с въпросния договор община Каварна е учредила право на строеж в полза на „ВОТ” ЕООД върху имот с площ 50,550 дка земеделска земя - десета категория, в землището на с. Българево. Целта на контракта е изграждане на сгради и съоръжения, част от които да дават възможност за излъчване на програми на БНР. Договорът задължава дружеството да  заплати на кметството по сделката цена в размер 51 565 лв., която е платена.

На 01.02.2008 г. община Каварна подава в Районен съд - Каварна, иск за обявяване нищожността на договора. Исковата молба е изпратена по подсъдност на Окръжен съд - Добрич. В нея се претендира, че в самия контракт не е уговорена най-съществената част - предмета, тъй като не е налице индивидуализация на правото на строеж по вид на постройките, застроената площ, етажността, граници, вид на специфичните постройки и съоръжения, предвид на специфичната цел на инвестиционното намерение. Общината твърди, че ответникът не притежава необходимата правоспособност за изграждане на въпросните съоръжения. „ВОТ” ЕООД не е част от БНР и не притежава необходимите лицензи за извършване на договорените дейности.

Решението на Окръжен съд - Добрич, подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна, в срок от 14 дни от връчването му на страните. НДТ

 


Сходни връзки

СЪДЪТ ОТХВЪРЛИ ИСК ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА ДОГОВОР ЗА СТРОЕЖ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди