изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 19:29 EEST
Иван Бояджиев: Взривовете могат да продължат още две денонощия    
НовиниСофия. Взривовете продължават и може да продължат още две денонощия, каза пред Агенция “Фокус” Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община.


“Поне едно денонощие трябва да мине, за да влязат някакви специалисти вътре и да видят какво е положението. Обявено е само, че тротилът е изгорял”, каза Бояджиев. Той обясни, че тротилът се съхранява под земята с леки капаци, и ако изгори, ще се разсее нагоре и няма да нанесе някакви поражения. “Газовете от тротила и хексогена не са опасни за хората. Те отделят въглеродни окиси, които се разсейват и не са страшни”, посочи Бояджиев.
По думите му - според американски, западногермански и английски специалисти обикновено при такива случаи се чака две денонощия, или поне едно денонощие. Това се налага, за да избухнат всички взривове и патрони, за да няма опасност за тези, които ще проверяват. Опасността е най-голяма за тях. За останалите хора вече няма опасност, каквото и да стане.
Всички жители от Челопечене са евакуирани, а от Ботунец – само тези, които искат. В Ботунец има палатки, министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев също беше там. “Вече държавната власт се е задействала с няколко часа закъснение от 6:30 часа докъм 12:00 часа. Успяха да се задействат, за да свършат някаква работа, която е никаква всъщност, защото беше свършена вече. Бойко Борисов свърши първата работа още сутринта”, каза Иван Бояджиев.
Мина МАРИНОВА

Иван Бояджиев: Най-вероятната причина за взрива в Челопечене е човешка грешка
03 юли 2008 | 14:26 | Агенция "Фокус"
София. Най-вероятната причина за взрива в Челопечене е човешка грешка, каза в интервю за Агенция “Фокус” Иван Бояджиев, експерт по сигурността към Столична община.
“Сигурен съм, че не е имало умисъл за взрива и в никакъв случай инцидентът не е причинен от метеорологични условия”, категоричен бе Бояджиев.
Според него по версията за умишлен взрив също трябва да се работи, това е задължително, но в случая е или някаква човешка грешка, или е станало някъде късо съединение, за да може да се възпламенят взривателите. Тротилът и хексогенът не може да се взривят от нищо или само от температура.
Бояджиев обясни, че базата е за разснаряжаване на взривни боеприпаси. Металът се предава на Кремиковци да го преработва, а взривните вещества се продават на частни фирми със стопански цели. По думите на Иван Бояджиев там са били струпани голямо количество взривни вещества – стотици тонове бомби, взривни вещества, патрони.
“Базата е собственост на Министерството на отбраната. Но има и една фирма, мисля че е частна, но не можах да открия коя е, защото никъде не е описана. Тази фирма прави обезвреждането и разснаряжаването. А частна фирма към Министерството на отбраната охранява базата. При разснаряжаването се отделят взривателите. Там има една много тънка мембранка, която с течение на времето се изтънява още повече, а след нея е детонаторът, който се взривява”, каза Бояджиев.
Той обясни, че още в 4:00 часа за започнали да се чуват отделни малки пукотевици. “Това е постепенното пукане на взривателите докато стигнат вече до големите бомби, тротила и хексогена”, каза Иван Бояджиев.
Мина МАРИНОВА

 


Сходни връзки

Иван Бояджиев: Взривовете могат да продължат още две денонощия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди