изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:54 EEST
25 ТОНА КАЛКАН - УЛОВЕНИ ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ    
Лов и риболовРибарите зарязаха улова на рапани след новите цени на нафтата

25 тона калкан попаднаха в мрежите на българските рибари за първите шест месеца на годината, обяви за НДТ началникът на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Добрич Атанас Чолаков. През втората половина на годината родните ни рибари имат право да уловят още толкова от деликатеса. 

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури е направила предложение до ЕК в Брюксел - да бъде увеличена квотата за улов на калкан.

В момента тя е 50 тона за година, колкото имат и северните ни съседи. “Поставеното искане е този улов да бъде увеличен на 100-120 тона, като съотношението между България и Румъния е 70 на 30 - в полза на нашата страна. У нас има по-голям улов на калкан и е нормално квотата за българските рибари да бъде по-голяма” - заяви Чолаков.

Значително е намалял интересът към улова на рапани, след като цената на нафтата скочи драстично. След увеличението на горивото сметките на рибарите сочели, че са на загуба и затова се пренасочили към улов на калкан. 

Ще се търси и законово решение за отпадане на таксите за българските рибари. В момента те са поставени в неравностойно положение спрямо румънските си колеги, които могат да ползват българските пристанища, без да заплащат такси - като членове на ЕС. Въпреки, че таксите за нашите рибари бяха намалени, целта е те да отпаднат напълно, за да не се дискриминират икономически нашите риболовци. НДТ

 


Сходни връзки

25 ТОНА КАЛКАН - УЛОВЕНИ ЗА ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди